Урадите тест стајања на једној нози: Ако ово не можете да урадите, морате отићи љекару

Г.С.
Урадите тест стајања на једној нози: Ако ово не можете да урадите, морате отићи љекару

Једно истраживање, које је трајало 12 година, испитивало је однос између равнотеже и смртности.

Колико дуго можете стајати на једној нози може бити кључни показатељ ваше добробити и како старите. Промене у равнотежи које се дешавају како старимо пружају јаснију меру старења од промјена у снази или ходу, показало је ново истраживање клинике Маио. Добра равнотежа, снага мишића и ефикасан ход доприносе независности и добробити људи док старе, каже за Евридеј Хелт старији аутор др. Кентон Кауфман, директор лабораторије за анализу кретања на клиници Маио у Рочестеру, Минесота.

Промене у ходу могу довести до падова, бола и других здравствених проблема. Разумевање како та подручја опадају током времена могло би помоћи љекарима да идентификују особе којима би интервенције могле помоћи да одрже мобилност и независност.

Зашто је равнотежа добар показатељ како старите? У студији је учествовало укупно 40 људи - 20 мушкараца и 20 жена. Половина учесника била је у просеку стара 56 година, а друга половина просјечне старости 74 године. Следећи тестови коришћени су за процjену било каквог опадања повезаних са годинама или разлика између мушкараца и жена.

- Снага стиска: За мјерење снаге горњег дијела коришћен је ручни уређај.

- Снага кољена: Вјежбама екстензије кољена процјењивала се снага доњег дијела тијела. Ход: Учесници су ходали властитим темпом по одређеној стази док су њихови покрети били забиљежени помоћу система за анализу кретања.

- Равнотежа: Учесници су стајали на плочама које су мјериле равнотежу у четири различита сценарија: на обје ноге с отвореним очима, са затвореним очима, као и на доминантној и недоминантној нози с отвореним очима. У тестовима с једном ногом учесници су могли држати ногу на којој нису стајали гдје год желе. Тестови су трајали по 30 секунди.

У разматрању резултата, истраживачи су узели у обзир факторе попут величине особе (већи људи обично су јачи) и висине (дуже ноге обично значе брже ходање). Од свих мера, открили су да стајање на једној нози - посебно на недоминантној нози - показује највећу стопу опадања с годинама.

Равнотежа је важна мера јер, осим снаге мишића, захтева да сви ваши телесни системи раде заједно. Добра равнотежа омогућава вам обављање свакодневних животних активности без страха од пада,” каже др. Кауфман.

Колико добро особа може балансирати на једној нози може дати увид у њено здраствено стање

Наиме, претходна истраживања показују да је немогућност равнотеже на једној нози повезана с већим ризиком од можданог удара. Особе с лошом равнотежом такође су имале лошије резултате у тестовима за ментално стање, што указује на везу с деменцијом, пише Гардијан.

Једно истраживање, које је трајало 12 година, испитивало је однос између равнотеже и смртности. Стручњаци из Уједињеног Краљевства, САД-а, Аустралије, Финске и Бразила дошли су до упечатљивих резултата који су објављени у Британски Џурнал ов Спортс Медисин. Према њиховим закључцима, особе средње до касније животне доби имају готово двоструко већи ризик од смрти из било ког разлога у следећих 10 година живота уколико не могу стајати на једној нози 10 секунди.

Истраживање је трајало од 2008. до 2020., а пратили су 1702 особе у доби између 51 и 75 година са стабилним ходом. На почетку су замолили учеснике да стоје на једној нози 10 секунди без икакве додатне потпоре. Како би се стандардизовао тест, од учесника је затражено да предњи дио свог слободног стопала ставе на задњу страну супротне поткољенице, држећи руке са стране и поглед усмјерен право напријед. Дозвољена су до три покушаја с обје ноге.

Сваки пети испитаник, односно 21%, је пао на тесту. Током сљедеће деценије, 123 њих је умрло од разних узрока. Узимајући у обзир доб, пол и темељна стања, немогућност стајања на једној нози 10 секунди без ослонца била је повезана с 84% повећаним ризиком од смрти из било којег узрока.

 

Истраживачи су рекли да студија има ограничења, укључујући то да су сви учесници били бијелци Бразилци, што значи да налази можда неће бити примјењиви на друге етничке групе и нације. Ипак, научници су закључили да 10-секундни тест равнотеже ,,пружа брзу и објективну повратну информацију пацијентима и здравственим радницима о статичкој равнотежи“ и ,,додаје корисне информације о ризику од смртности код мушкараца и жена средње доби и старијих“.

Један од главних истраживача, др. Клаудио Гил Араухо, сматра да би тест равнотеже требало укључити у рутинске здравствене прегледе старијих људи.

За разлику од аеробне кондиције, мишићне снаге и флексибилности, равнотежа је добро очувана до шесте деценије живота, када почиње релативно брзо нестајати, преноси Ало.

Међутим, процјена равнотеже обично није укључена у здравствене прегледе људи средње доби и старијих, вјероватно зато што за њу не постоји стандардизовани тест.

До сада је било мало конкретних података који повезују равнотежу с клиничким исходима који се не односе само на падове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана