Упозорење на ријетке ризике од упале срца код примјене вакцина

Танјуг
Упозорење на ријетке ризике од упале срца код примјене вакцина

ВАШИНГТОН- Амерички регулатор за лијекове проширио је листу упозорења која прате примјену вакцина Фајзер-Бионтек и Модерна против Ковид 19, како би указао на ретки ризик од упале срца након њихове употребе.

За сваку од вакцина ревидирана су стручна упутства здравственим службама, упозорењима да извјештаји о нежељеним дејствима указују на повећани ризик од миокардитиса и перикардитиса, посебно након друге дозе и са појавом симптома у року од неколико дана након вакцинације, саопштила је Америчка управа за храну и лијекове (ФДА), преноси Ројтерс.

До 11. јуна, више од 1.200 случајева упале срчаног мишића (миокардитис), односно упале срчане кесе (перикардитис) регистровано је у америчком систему за пријављивање нежељених ефеката код вакцина (ВАЕРС) на око 300 милиона примјењених доза.

Подаци показују да је оваквих случајева знатно више код мушкараца и током прве недјеље након примјене друге дозе вакцине, а амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) идентификовао 309 хоспитализација због упале срца код особа млађих од 30 година, од којих је 295 отпуштено.

Здравствени регулатори у неколико других земаља истражују случајеве миокардитиса и перикардитиса, који су чешће дијагностиковани код млађих мушких особа након примјене РНК вакцина Фајзера или Модерне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана