Употреба електронских уређаја прије спавања може отежати губитак килограма

ГС
Foto: Илустрација

Електронски уређаји саставни су дио наше свакодневице од тренутка када се пробудимо до тренутка када заспимо.

Нажалост, то може значити да себи чинимо медвјеђу услугу не само у погледу својих навика спавања, већ и општег здравља, преноси портал Кликс.

У студији из јуна 2021. објављеној у Scientific Reports, група од 10 одраслих мушкараца била је изложена свјетлосној диоди (ЛЕД), органској диоди која емитира свјетлост (ОЛЕД) или пригушеном свјетлу четири сата прије него што су заспали у метаболичкој комори, у којој су их пратили истраживачи. Открили су да су испитаници, изложени ЛЕД свјетлу, доживјели значајно смањење способности сагоријевања масти док спавају.

"Иако није примијећен никакав утицај на архитектуру сна, потрошња енергије и температура језгре тијела током сна значајно су смањени након излагања ОЛЕД-у. Надаље, оксидација масти током сна била је значајно нижа након излагања ЛЕД-у у успоредби с ОЛЕД-ом", рекао је др Кумпеи Токуyама, професор у школи за здравствене и спортске науке на Универзитету Тсукуба и виши аутор студије.

Према Токуyами, то може значити да би употреба уређаја прије спавања могла отежати губитак килограма или чак довести до дебљања временом.

Иако изложеност ОЛЕД-има у односу на ЛЕД-ове може имати мањи учинак, смањење потрошње енергије током спавања испитаника било је још увијек довољно значајно да би могло дугорочно довести до физиолошких промјена.

Ово није први пут да је умјетно свјетло повезано с потенцијалом за повећање тјелесне тежине. Према студији из 2019. објављеној у ЈАМА Интернал Медицине, међу студијском популацијом од 43.722 жена у доби од 35 до 74 године, оне које су спавале са свјетлом или телевизором у соби имале су веће стопе претилости на почетку студије и имале су 17 посто већу вјероватност да су након завршетка студије добили најмање 11 килограма.

Док су аутори студије интерне медицине ЈАМА признали да из њиховог истраживања није јасна веза између изложености свјетлу и повећања тјелесне тежине, други научници имају своје теорије. На примјер, преглед истраживања из 2019. објављен у hronobiology International  утврдио је везу између изложености плавом свјетлу и краћи РЕМ сан - што је повезано с дебљање

Ако желите побољшати квалитет свог сна и успут побољшати своје здравље, покушајте искључити те уређаје и свјетла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана