Упозорење WOF: До 2035. више од пола свјетске популације биће гојазно

ГС
Упозорење WOF: До 2035. више од пола свјетске популације биће гојазно

ЛОНДОН - Свјетска организација World Obesity Federation (WOF) упозорила је на то да ће више од пола свјетске популације бити гојазно или имати вишак килограма до 2035. године.

У извјештају се наводи да стопа гојазности посебно брзо расте међу дјецом и становницима земаља са средњим и ниским приходима.

-Дакле, за 12 година, ниво гојазности дјеце може се више него удвостручити у односу на ниво из 2020. године. Конкретно, до 208 милиона дјечака и 175 милиона дјевојчица је у опасности од суочавања с овим проблемом- стоји у извјештају.

Организација предвиђа и да ће до 2035. године, свијет трошити више од четири билиона долара годишње или три посто глобалног БДП-а због болести повезаних са гојазношћу.

Истовремено, аутори студије кажу да не криве појединце, већ позивају на фокусирање на друштвене, еколошке и биолошке факторе који могу узроковати гојазност.

Иначе, у 2020. години 2,6 милијарди људи, или 38 одсто свјетске популације, спадало је у категорије гојазних или особа са прекомјерном тежином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана