Уморни сте, малаксали, или вас боли глава? Можда вам недостаје овај минерал

Агенције
Уморни сте, малаксали, или вас боли глава? Можда вам недостаје овај минерал

Магнезијум је у нашем тијелу повезан са више од 300 биохемијских процеса који утичу на то да наш организам правилно функционише.

С обзиром на то да је недостатак магнезијума тешко клинички дијагностификовати, научници га често зову и “невидљиви симптом”.

Главобоља

Бројне студије показале су да особе које пате од мигрена имају нижу концентрацију магнезијума у свом тијелу. Како овај механизам функционише за сада још увијек није прецизно утврђено, али се претпоставља да недостатак овог минерала ремети функцију серотониских рецептора што повећава упалне процесе у тијелу.

Грчење мишића

Магнезијум помаже да се мишићи у тијелу брже опораве од стреса и умора. Недостатак магнезијума мишићима ускраћује потребну енергију за опоравак што поред грчева може изазвати и појаву мучнине, повраћања и вртлоглавице када сте уморни.

Неодољива жеља за чоколадом

Код недостатка потребних нутритијената у организму, тијело често даје сигнал у виду потребе за одрђеном храном. Уколико вас млечна чоколада неодољиво привлачи, ово је поуздани знак да вам фали магнезијума.

Честе промјене расположења и депресија

Магнезијум је повезан са функцијом неутотрансмитера у мозгу који утичу на памћење, размишљање и емоције. Стога, уколико имате необјашњиве емотивне буре, размислите још једном да вашем тијелу пружите више магнезијума.

С обзиром на то да се само 1 одсто магнезијума налази у крви, а остатак у костима, лабораторијским методома је јако тешко установити да особа пати од недостатка овог минерала. Уколико осјећате неки од побројаних симптома, ријешење се налази у исхрани, а навике можете да промјените на слиједећи начин:

Избјегавајте алкохол и газирана пића

Иако се магнезијум редовном исхраном уноси у довољним количинама, проблем настаје када се конзумирају пића која ремете равнотежу у организму, пише Република.

Газирана пића су пуна шећера који онемогућава апсорпцију витамина Д што посљедично води и ка лошој искоришћености магнезијума који смо унијели путем хране. Алкохол такође доприноси лошој апсорпцији, па умјесто “жестоких пића”, трудите се да конзумирате вино или пиво који су пуни антиоксиданаса и флавоноида.

Храна богата магнезијумом

Магнезијум се налази у свјежем поврћу, нарочито зеленим лиснатим биљкама као што су зелена салата, спанаћ и блитва. Такође, има га пуно и у свјежем воћу. Приликом термичке обраде хране дио магнезијума се губи, зато се потрудите да користите свјеже намирнице без додатне обраде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана