Умор, губитак тежине и апетита посљедице тешке болести – а добијате је од пива

Г.С.
Умор, губитак тежине и апетита посљедице тешке болести – а добијате је од пива

Конзумација алкохола један је од водећих узрока оштећења јетре. Алкохолној болести јетре врста је болести масне јетре. Постоји неколико фаза болести јетре повезане с алкохолом.

Цироза је најозбиљнији стадијум болести јетре за који су потребне године док се не развије. Алколона болест јетре обично не узрокује никакве симптоме све док јетра није озбиљно оштећена. Међутим, важно је знати да препознавање оштећења јетре у раној фази омогућује лакши опоравак.

Не морате бити зависник о алкохолу да бисте развили овакво стање, редовно конзумирање превеликих количина алкохола вас такође излаже ризику. Једноставно, што више алкохола пијете, већи је ризик од развоја ове болести.

То погоршава и друге врсте болести јетре. Много је лакше претјерати са пићем него што многи људи схватају, што их доводи у опасност од болести повезаних с алкохолом, преноси Н1.

Алкохолна болест јетре развија код 90 одсто људи који пију више од 40 г алкохола, што је отприлике еквивалент две средње (175 мл) чаше вина са 12 одсто алкохола или мање од двије кригле пива уобичајене јачине (четири одсто алкохола).

Симптоми алкохолне болести јетре

Ране фазе алкохолне болести јетре често немају симптоме. Због тога можда и не знате да сте доживјели оштећење јетре због алкохола. Ако су симптоми присутни, они укључују ​​отицање јетре, што може да доведе до нелагодности у горњем десном дијелу стомака.

Симптоми такође укључују умор, необјашњиви губитак тежине, губитак апетита, мучнину и повраћање. Примећује се жутило очију и коже као и осјећај отицања глежњева.

Оштећена јетра такође доводи до смушености, поспаности и повраћања крви или крви у столици.

Како алкохол штети јетри?

Један од задатака јетре је да разгради потенцијално отровне ствари попут алкохола. Када пијете, различити ензими у вашој јетри дјелују на разградњу алкохола тако да се уклони из вашег тијела. Конзумација алкохола у већим количинама него што то ваша јетра може ефикасно да обради може да је оштети. То у почетку има облик повећане масноће у вашој јетри, али с временом може да доведе до упале и накупљања ожиљачног ткива.

Јетра може сама да се регенерише, али сваки пут када она филтрира алкохол, неке од јетрених ћелија умиру. Јетра може да развије нове ћелије, али дуготрајна превелика конзумација алкохола смањује њену способност регенерације. То доводи до озбиљног и трајног оштећења ваше јетре. Смањење количине коју пијете, или у идеалном случају потпуни престанак конзумације алкохола, може преокренути штету и смањити ризик од напредовања болести.

Остали ефекти ризика

Уз прекомјерне количине алкохола, постоји неколико других ефеката који могу да повећају ризик од развоја ове болести. Прије свега, прекомерна тјелесна тежина или гојазност и већ здравствена стања попут хепатитиса Ц.

Занимљиво је споменути да се показало да су жене осјетљивије од мушкараца на штетне ефекте алкохола. Генетика такође може да буде важан фактор будући да се зависност о алкохолу и проблеми са обрадом алкохола често јављају у породицама.

Што је алкохолни хепатитис?

Алкохолни хепатитис је упала јетре због конзумирања алкохола. Највјеројатније ће се појавити код оних који много пију већ годинама, али не развију га сви који претјерано конзумирају алкохол. С друге стране, може се појавити и код људи који алкохол пију умјерено.

Уобичајени симптоми алкохолног хепатитиса укључују осјетљивост у стомаку, бол у јетри, мучнину, повраћање крви, лош апетит, жутило коже и очију, губитак тежине, умор и грозницу.

Алкохол узрокује и погоршава алкохолни хепатитис, тако да дијагноза алкохолног хепатитиса значи да треба поступно престати са конзумирањем алкохола. Престанак конзумирања алкохола помаже у смањењу симптома и спријечава и даља оштећења, преноси Тimes of India.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана