Умијеће балансирања - изазови преоптерећености: Како се носити с превише обавеза?

мр сци др мед Александар Пејић
Умијеће балансирања - изазови преоптерећености: Како се носити с превише обавеза?

Свако од нас је барем једном у животу осјетио како терет свакодневнице постаје претежак.

У данашњем убрзаном свијету, преоптерећеност је постала уобичајена појава, а извори стреса могу бити  разнолики, попут посла, породичних обавеза, или чак друштвених притисака. Важно је препознати тренутак када требамо стати, дубоко удахнути и поновно пронаћи равнотежу у свом животу.

Преоптерећеност може доћи изненада и често долази из комбинације различитих фактора:

1. Професионални притисци: Данас се од радника често очекује да буду стално доступни, што може довести  до осјећаја да су увијек "на дужности". Ова стална доступност може резултирати изгарањем и  осјећајем преоптерећености.

2. Породичне обавезе: Породица је често извор подршке, али може бити и извор стреса, посебно када се  очекује балансирање између посла и породичних одговорности.

3. Друштвени притисци: Очекивања друштва и вршњака могу додатно оптеретити особу. Притисак да се  постигне одређени друштвени статус или одржи одређени стил живота може бити исцрпљујући.

Важност препознавања преоптерећености

Препознавање тренутка када сте преоптерећени је кључно за враћање равнотеже. Како је рекао познати  писац Марк Тwаин: "Тајна напредовања је започети. Тајна започињања је разбијање ваших сложених,  застрашујућих задатака у мале управљиве задатке, и започињање с првим." Овај цитат савршено осликава  потребу да се велики проблеми разбију на мање, лакше кораке како би били савладани.

Сјетимо се једног мог пацијента, назваћемо га Иван. Иван је дошао код мене осјећајући се преоптерећено послом и обавезама код куће. Био је на ивици да се потпуно исцрпи.

Први корак који смо подузели био је да заједно осмислимо план. Започели смо с идентификацијом најважнијих задатака и  давањем приоритета. Иван је свакодневно проводио 10 минута у миру, фокусирајући се на дисање и  присутност у тренутку, што је значајно смањило његову анксиозност.

Преоптерећеност је честа појава у модерном животу, али уз правилне стратегије и подршку, могуће је  пронаћи баланс. Кроз препознавање знакова стреса и примјену одговарајућих техника, можете  побољшати квалитет свог живота и смањити осјећај преоптерећености.

Како се ви носите с осјећајем преоптерећености? Да ли имате своју стратегију за опуштање и повратак у  равнотежу?

Надам се да ће вам овај текст пружити корисне увиде и инспирацију за управљање стресом и  обавезама у вашем свакодневном животу. Увијек запамтите да нисте сами и да је у реду затражити  помоћ када је то потребно. Подијелите своја искуства у коментарима!

Аутор текста је специјалиста псхихијтраије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана