Уласком у седму деценију избаците ову храну

Aгенције
Уласком у седму деценију избаците ову храну

Уколико смо истраживали прехрамбене потребе након 60. године, постоји велика вјероватноћа да већ знамо колико је важно уносити довољно протеина.

Природни дио старења јесте смањење мишићне масе, али повећање уноса протеина може помоћи у борби против тог проблема.

Дијететичарка Џесика Кординг вјерује да свака храна може да има своје мјесто у здравој исхрани те да се ниједна храна не мора у потпуности избјегавати.

Али, такође се залаже за ређе конзумирање једне врсте хране: прерађеног меса.

"Постоји много доказа који чак и умјерени унос месних прерађевина, попут деликатесног меса, сланине, кобасица, виршли, сухомеснатих и димљених производа, повезују с повећаним ризиком од одређених врста рака, болести срца и других здравствених стања. Дакле, ако људи у својим шездесетима још нису почели да ограничавају унос те хране, ово је добро вријеме да то учине", рекла је за Параде.

Дијететичарка Ерин Палински-Вејд слаже се с Кординг, истичући да би људи старији од 60 година требали да ограниче прерађено месо с високим удјелом масти јер може да повећа упалу у тијелу ако се често једе, што затим може довести до хроничних здравствених стања.

"Прерађено месо често има висок садржај засићених масноћа и натријума што може повећати ризик од срчаних болести и високог крвног притиска, стања која с годинама постају све чешћа. Многа прерађена меса богата су натријумом што може бити проблематично за старије одрасле особе које би можда требале да ограниче унос соли због хипертензије или других здравствених стања", објашњава она.

Иако исхрана с високим удјелом прерађеног меса није здрава ни за кога, Палински-Вејд тврди да се ризик од кардиоваскуларних болести и високог крвног притиска повећава с годинама.

Због тога је још важније смањити конзумацију хране која је повезана с повећањем ризика од ових здравствених стања, попут прерађеног меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана