Може бити смртоносан: Како да реагујете након убода стршљена

GS
Foto: X.com

Прошле недјеље је један мушкарац (45) из Медвеђе умро од уједа стршљена у врат. Шта треба урадити ако вас убоде?

Стршљен може бити опасан по живот. Иако је њихов отров мање токсичан од отрова других оса, у њему има више састојака који стварају осјећај печења, а њихова жаока дубље продире у кожу, због чега узрокује и већи бол.

Важно је одмах реаговати

Убод стршљена не представља опасност, осим код оних особа које су алергичне на његов отров, за њих убод стршљена може бити смртоносан. Мада, љекари кажу да се алергија може јавити у било ком периоду живота. Када дође до убода, треба одмах реаговати. Ако је реакција само на мјесту убода стршљена, треба ставити хладан облог и пратити да ли ће се стање побољшати или погоршати. Мали убод може проћи већ за пола сата или сат времена, али ако је особа осетљива на његов отров, може да отекне цијела рука, нога или други дио тијела на којем се налази убод. Уколико се то деси, или особа добије осип, треба позвати Хитну помоћ или отићи код љекара.

Најопаснији је убод у језик

Убод стршљена може бити кобан чак и за људе који нису алергични, ако их убоде у језик, образ или врат зато што локална реакција на мјесту убода доводи до отока и затварања дисајних путева. Од ових места, најопаснији је убод у језик. Алергија на ујед инсеката може се развити било кад у животу, па ако вам се то већ дешавало без посљедица, не значи да ће увијек бити исто. Особе које су су алергичне треба код себе увијек да имају епи-пен, ињекцију која у тој ситуацији може да им спаси живот у ситуацијама када су сами и када им љекар није близу, преноси НајженаАло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана