Убједљиво најбоље пиће за јетру: Смањује ризик од развоја рака

B92
Foto: Freepik

Постоје неке методе којима можете да подржите своју јетру како би наставила да ради за вас најбоље што може.

Јетра је један од најважнијих органа у тијелу, одговорна за детоксикацију крви, метаболизам масти и угљених хидрата те стварање биохемијских молекула важних за функционирање других дијелова тијела.

Неки стручњаци наводе да је потребно с времена на вријеме урадити детоксикацију или чишћење соковима. Док неки хепатолози сугеришу да то није потребно тврдећи да ако сте уопштено здрави, сама јетра је ваш најделотворнији алат за детоксикацију.

"Јетра се сама чисти, тако да је не морате чистити", каже др Ненси Реј. Но, наводи да постоје неке методе којима можете да подржите своју јетру како би наставила да ради за вас најбоље што може. Као сертификовани холистички нутрициониста, често препоручује смањење конзумације алкохола.

Исто тако, предлаже да подржите здравље јетре повећањем уноса пића која ће одржати оптимални рад вашег система.

Ово су напитци које нутриционисти препоручују.

Пића која подржавају рад јетре

Љубитељи кафе и чаја, имамо одличне вијести за вас! Према Мелиси Прест, нутриционисткињи, ова два напитка су повезана са здрављем јетре, и оба су корисна.

Прест каже да је управо зелени чај изврстан избор за почетак дана.

"Истраживања су показала да зелени чај побољшава јетрене ензиме код људи с неалкохолном болешћу јетре. Људи који пију четири или више шољица дневно имају мањи ризик од развоја рака јетре", наводи.

Какве су здравствене предности пијења кафе?

"Кафа може да смањи ризик од цирозе, карцинома и смањи упалу. Особе с хроничним болестима јетре које конзумирају три или више шољица кафе на дан имају мањи ризик од смрти", каже Прест.

Који сокови чисте јетру?

Током година на тржишту је било много различитих сокова за чишћење, али чисте ли они заиста јетру?

"Знам да постоји многе ствари за чишћење јетре или детоксикацију. Но, не постоје сокови или храна који чисте или поправљају јетру", наводи др Мишел Лаи.

Умјесто тога, Прест наглашава да је редовна здрава исхрана важнија од чишћења соковима. Јетра је моћан орган који има користи од исхране која подржава њене функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана