У тренду је умивање сланом водом: Је ли то добра идеја?

ГС
Foto: Илустрација

Истина је да употреба морске, односно слане воде, може помоћи у дубинском чишћењу пора и уклањању вишка одумрлих ћелија коже и масноће, али…

Морска вода може пружити низ добробити за здравље, а на основу тога друштвеним мрежама се проширио тренд умивања сланом водом, уз тврдње да оно помаже у лијечењу акни и смањењу црвенила коже. Истина је да употреба морске, односно слане воде, може помоћи у дубинском чишћењу пора и уклањању вишка одумрлих ћелија коже и масноће, будући да је со физички ексфолијант. Истина је и да кожа након таквог пилинга може изгледати освјежено, као и де да минерали из слане воде, као што је магнезијум, могу помоћи за ублажавање упала на кожи, што може бити корисно, на примјер код екцема, пише burdie.com

 

"Сољење" је лоше

Ипак, упркос таквим позитивним особинама, дерматолози не савјетују умивање сланом водом, јер она може да екстремно исуши кожу, а тиме и погорша нека постојећа стања, посебно на осјетљивој кожи. Редовито "сољење" коже лошим сматра и др сц Жељана Боланча, специјалиста дерматовенерологије: "Љети је уопштено правило истуширати се што прије након изласка из мора, како бисмо уклонили остатке слане воде с коже, а посебно с косе, јер со може довести до оштећења кожне баријере, односно власи. Кожа тада временом постаје сува и затегнута, што је праћено субјективним осјећајем печења, понекад и свраба па имамо утисак да нам тада не одговара ни једна крема", казала је др Боланча за магазин Глориа.

 

Штетно за кожну баријеру

Неки дерматолози мисле да би слана вода могла потенцијално да помогне у смањењу масноће и акни на масној кожи и оној склоној акнама, као и код стања као што су екцем или псоријаза, али уз опрез при кориштењу, јер не треба пуно да њен учинак "претегне" на другу страну и оштети и надражи кожу. Али, дуже исушивање штетно је за сваки тип коже.

"Вјероватно ће лоше посљедице умивања сланом водом брже осјетити особе са сувом и осјетљивом кожом него оне с масним типом коже, будући да њима исушивање може краткотрајно да одговара. Али, дуготрајно исушивање и код њих ће довести до оштећења кожне баријере. Кожна баријера је изузетно важна, јер није само механички штит за кожу, него и хемијски и имунолошки. Оштећење кожне баријере доводи до низа кожних болести, али и погоршања оних постојећих", упозорава др Боланча.

 

Сигурнија рјешења

Они који заговарају овај тренд, за умивање махом користе кухињску со отопљену у врућој води из славине. Такво рјешење је свима доступно, али за већину је људи, дугорочно за све, једноставно је преоштро, па је боље потражити сигурније алтернативе у дрогеријама и апотекама. Доступни су бројни пилинзи, купке, маске, тоници... који садрже морску воду, па могу пружити њене добробити без нежељених нуспојава. Ипак, паметно је прије употребе посавјетовати се с дерматологом, посебно ако имате осјетљиву кожу, како не бисте учинили више штете него користи.

Др. Боланча предвиђа брзо гашење овог тренда: "Вјерујем да мода умивања у морској води неће дуго трајати. А ако неко баш жели да пере лице у другачијој води од обичне, онда је препоручљивије користити термалну воду". Термалне воде садрже различите минерале и у зависности од саставе, могу помоћи у умиривању, хидратацији, чишћењу и опорављању коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана