У порасту број парова који траже помоћ психотерапеута: Брачна терапија сламка спаса

Јелена Станић
У порасту број парова који траже помоћ психотерапеута: Брачна терапија сламка спаса

БАЊАЛУКА - Брачни парови у Српској све чешће се одлучују да се за помоћ обрате психотерапеуту да би ријешили проблеме у браку и сачували породичну хармонију. Иако је ова врста помоћи у прошлости била табу, данас је све више оних који се одваже на тај корак за боље сутра.

Психотерапеут Ирена Ђумић Јурић Марјановић из Бањалуке казала за “Глас Српске” да је у порасту број супружника који требају помоћ стручне особе те да мужеви све чешће иницирају терапију.

- Не постоји правило по којем се парови одлуче за терапију, некад заједно закључе да без стручне помоћи не могу ријешити проблеме које имају, а некад терапију иницира само једно - рекла је Марјановићева, додавши да неријетко једно дође кришом да би се посавјетовало да ли им је потребна терапија.

Као најчешће проблеме у браковима или партнерским односима Марјановићева наводи незадовољство, превару, честе конфликте, посесивност, емоционално насиље те алкохолизам једног партнера.

Пандемија вируса корона додатно је негативно утицала и на парове, јер како је казала Марјановићева, људи су раније имали “издувне вентиле”, обавезе, хобије и друштвени живот, који су се током затварања због короне смањили на минимум.

- Парови су били окренути једно другом више него икада. Нису имали простора за себе, проводили су много времена заједно, нарочито они који имају дјецу. Све ово је довело на испит бракове. Неки су ојачали, а неки запали у озбиљну кризу - појаснила је Марјановићева додавши да супружници који траже стручну помоћ најчешће између 35 и 50 година.

Успјешност терапије, истиче она, зависи од тога колико су парови упорни и вриједни, као и колико редовно долазе на сеансе.

- Битно је да уводе промјене које су договорене на терапији. Такође, зависи и који је њихов мотив за долазак. Неки се воле, а неки не желе да се разведу због дјеце - казала је Марјановићева, наглашавајући да треба имати на уму да је успјешна терапија и увид да суштински не могу поправити брак. У том случају парове психотерапеут припрема за растанак.

Да је све већи број оних којима је неопходна партнерска терапија потврдио је и млади брачни пар из Бањалуке, који је казао да су једва нашли брачног терапеута у овом граду, јер је већина имала попуњене термине.

- Волимо једно друго, али више од годину дана смо свакодневно заједно. И супруг и ја смо радили од куће. Нисмо имали времена ни простора да се осамимо. Почеле су да нам сметају ситнице, бесмислене свађе постајале су свакодневица - казала је тридесеттрогодишња Бањалучанка.

Она је додала да је разговарала са супругом (38) који се усагласио са њом да је њихових четири године брака и двије године везе вриједно спасавања.

Упркос чињеници да је брачна терапија све мање табу тема, још има оних који не желе да на њу иду, правдајући се “шта ће народ рећи”.

Приједорчанка (53) је жељела свој брак спасити, али како је казала за “Глас Српске”, супруг (57) није хтио да се странац уплиће у његов приватни живот.

- Није мало двије деценије дијелити кору хљеба са неким. Имали смо много проблема, али исто тако створили смо заједно дом у којем је одрасло троје дјеце, а по којем сада трче унучићи - испричала је ова Приједорчанка, додавши да је супруга молила да оду на брачно савјетовање, али да је њега било срамота.

Сеанса

Психотерапеут Ирена Ђумић Јурић Марјановић објаснила је како изгледа процес партнерског савјетовања.

- На првој сеанси буде утврђен проблем који пар има, затим оквирно направљен план за даљи рад. Психотерапеут усмјерава комуникацију, извлачи битне закључке, наводи партнере да чују и разумију једно друго да би на конструктиван начин казали своје мисли и осјећања. Ово је битно да би заједно дошли до рјешења - објаснила је Марјановићева, додавши да су неопходна најмање три мјесеца терапије како би промјене биле видљиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана