У питању је ваше здравље: Знакови да вам је неопходан одмор

ГС
У питању је ваше здравље: Знакови да вам је неопходан одмор

Неки од главних симптома изгарања су недостатак сна, мањак енергије и исцрпљеност, проблеми с варењем, висок крвни притисак, деконцентрисаност...

Свјетска здравствена организација је прије двије године у свој приручник Међународне класификације болести уврстила је и синдром изгарања на радном месту (burnout syndrome), који здравствени радници од тада могу да дијагностификују као медицински поремећај повезан с послом који појединац обавља.

СЗО описује „burnout syndrome” као стање проузроковано хроничним стресом на послу. Неки од главних симптома изгарања су недостатак сна, мањак енергије и исцрпљеност, проблеми с варењем, висок крвни притисак, деконцентрисаност, повећана ментална дистанцираност од посла, смањена професионална ефикасност.

Међу симптомима су присилно размишљање о послу и изван радног времена, смањена потреба за друштвеним контактима и недостатак времена за пословне, али и обавезе приватне природе. Знак за аларм је и ако особа не успијева да се опусти ни на годишињем одмору.

Британски стручњаци који се баве стресом и његовим посљедицама истичу да би симптом изгарања на радном месту требало уочити на вријеме како би се посљедице правовремено спријечиле.

Поред набројаних постоје још неки, лакше уочљиви, симптоми који јасно указују на то да вам је хитно потребан одмор од свега.

1. Колеге вас испитују да ли сте добро

Други људи вјероватно прије вас примјећују да сте под стресом, раздражљиви или нервозни. Ако вам колеге прилазе и говоре “изгледаш уморно” или “је ли све у реду?”, то може да буде јасан знак да вам је одмор неопходан.

2. Често правите грешке у раду

Хроничан стрес често је узрок грешкама на послу и знак да морате успорити темпо. Због умора губимо способност фокуса и не можемо се послу посветити на прави начин и са пуном пажњом.

3. Све вас боли

Леђа, глава, очи, стомак… Кад смо под стресом, тијело постаје мање отпорно на бол, па се може десити да вас глава боли чешће него иначе.

4. Проблеми са спавањем

Несаница или повећана потреба за сном због умора такође су индикатори стреса. Понекад нас проблеми једноставно превише оптерећују па не можемо заспати, а понекад смо толико безвољни да бисмо цијели дан дријемали. Ни једно од ова два стања није нормално, а оба јасно показују да нам је потребан одмор.

5. Не подносите више свој посао

Људи који су под превеликим стресом и притиском изгубе перспективу и не могу да пронађу мотивацију за посао који обављају. То није ништа необично у данашње вријеме када смо сви преоптерећени обвезама. Међутим, ако вам је посао постао неподношљиво тежак, онда је право вријеме за одмор.

6. Имате потребу да се изолујете

Немате воље за дружењем с пријатељима, избјегавате њихове позиве и једноставно не желите да сте с другим људима. Сви повремено желимо вријеме за себе, али избјегавање интеракције с блиским људима знак је да сте прегорјели од обавеза.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана