У Европи неопходна хитна и циљана вакцинација

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Неопходна је хитна и циљана вакцинација у Европи како би се спријечило поновно појављивање морбила, саопштено је из Свјетске здравствене организације /СЗО/ у БиХ.

Након периода регистрованог врло малог броја случајева морбила у Европи у 2021. години, број случајева расте од почетка 2022. Стални падови у стопама имунизације и пропуштене дозе вакцинација због пандемије ковида 19 оставили су многе људе, међу њима и повећани број дјеце, осјетљиве на ову потенцијално смртоносну болест.

Након великих епидемија морбила 2018. и 2019. године, с готово 200.000 пријављених случајева, број пријављених у европској области пао је 2020. године на нешто више од 12.000. Током 2021. године пријављено је само 159 случајева морбила у 22 земље, међутим, тај број се повећао у 2022. години са 904 пријављена случаја до данас у 27 земаља.

Све земље Европе суочене су са изазовима у одржавању степена имунизације на нивоу који је то био прије пандемије, кроз рутинску имунизацију која садржи вакцине против морбила, те других вакцина у својим националним календарима имунизација.

Стопа имунизације се такође увелико разликује између земаља али и унутар њих. Неке државе су искористиле периоде између таласа пандемије ковида 19 успјевши надокнадити заостатке и одржати пожељне нивое покривености. У другима је рутинска имунизација прекинута или одгођена на дужи период међу значајним бројем становништва.

Ово је утицало и на активности допунске имунизације које су биле планиране у неколико земаља у Европи прије пандемије.

"Сви имају право на невјероватну заштиту коју вакцине осигуравају", рекао је директор Одјељења за здравствене програме у земљама при СЗО Европа Нино Бердзули и додао да заштиту најчешће не добијају они којима је најпотребнија.

У саопштењу се наводи да ће се одржавање најмање 95 одсто рутинске покривености са двије дозе вакцина против морбила прекинути пренос вируса и спријечити поновно избијање великих епидемија.

Кључно је повећати свијест здравствених радника и јавности о ризицима болести.

Осим тога, СЗО позива земље да осигурају да надзор над појавом морбила буде довољно чврст како би детектовао и истражио сумњиве случајеве без одлагања.

Морбили су болест која се може спријечити вакцинисањем, а циљ је њихова елиминација у већини регија Свјетске здравствене организације, укључујући европску област.

Пренос врло заразног респираторног вируса који узрокује болест смањен је широм свијета због мјера одговора на ковид 19, укључујући физичко дистанцирање, кориштење маски и ограничења уведених на међународна путовања.

Међутим, болест није нестала, а ризик од великих епидемија само се повећао. У 2021. години, рекордно висок број од готово 40 милиона дјеце пропустило је примити дозу вакцине против морбила, од чега је 25 милиона дјеце пропустило своју прву дозу, а додатних 14,7 милиона другу дозу.

Овај пад стопа имунизације значајан је корак назад у глобалном напорима постизања и одржавања нулте стопе случајева морбила, остављајући тиме милионе дјеце осјетљивима на заразу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана