У чему гријешимо када смо под стресом?

Г.С.
У чему гријешимо када смо под стресом?

Гњев, љутња, јаке су емоције а често могу бити знак да сте под великим стресом. Постоје начини на које можемо да избацимо стрес, а да поштедимо друге.

Стрес је повезан са осјећајем тескобе, а њих је теже изразити другима на прави начин, рекла је психолог Нора Герарди из Њујорка.

Ово је неколико суптилнијих начина на које можда да избацујете стрес на друге, а да то не схватате:

1. Изолујете се од других

Изолацију од других обично примјењују људи који су осјетљиви на своју околину и сматрају да најбоље могу да контролишу своја осјећања када су сами. Искључују се, јер опажају да им интеракција с другима повећава стрес или да они узрокују стрес другима.

Људи у вашем животу се могу забринути и запитати јесу ли у нечему погријешили или су дио проблема. Ако их лишите могућности да буду уз вас, могли би се осјећати беспомоћно и фрустрирано, што може да доведе до повећане напетости у вашим односима.

2. Причате о својим проблемима, не слушате друге док причају

Понекад је добар осјећај да све што вас мучи избаците из себе, поготово ако се након таквог разговора осјећате боље.

“То вам може помоћи не само да се осјећате мање усамљено у својим проблемима, већ да обрадите осјежања док их причате некоме коме вјерујете” - рекла је психолог Аманда Дарнли. Међутим, причање само о својим проблемима без “узвраћања услуге”, односно, слушања саговорника, може за друге бити емоционално понижавајуће.

3. Ослањате се само на једног пријатеља

Људи се обично превише ослањају на само једну особу јер им ослањање на друге ствара тескобу. Немају повјерења у много људи. Ова “сигурна” обично је партнер, супружник, родитељ, брат или сестра, пријатељ.

Ослањањем на неког ко није наша 'сигурна особа', ризикујемо да ћемо бити критиковани, одбијени или да нећемо добити савјет који желимо. Страх од негативног исхода такође доприноси овом понашању

Међутим, та особа онда може осјећати притисак да је сва одговорност на њему да вам помогне или кривицу ако реагује погрешно, а може бити и фрустрирана вашим понашањем. Временом ова стратегија суочавања може створити трајну штету вашем односу и менталном здрављу те особе.

4. Претварате се да сте добро

Ако се претварате да сте добро и кад нисте, људима којима је стало до вас шаљете поруку да им не вјерујете или да није у реду бити под стресом.

“Ако схвате да се претварате, можда неће знати како би требало да се понашају. Можда ће покушати да одговоре на ваше стварне емоције, али вјероватно неће успијети јер их скривате” - објаснила је психолог, преноси 24sata.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана