Туњевина сваки дан повећава унос протеина, али вас и трује

GS
Туњевина сваки дан повећава унос протеина, али вас и трује

Укључивање конзервиране туњевине у вашу исхрану може бити одличан потез због свих позитивних ефеката које може имати на ваше тијело, али постоји опасност.

Предности конзумирања конзервиране туњевине су значајне, чак и пре него што узмете у обзир хранљиве вриједности. Производ је доступан у скоро свим продавницама, приступачан је и може се користити у разним јелима, од салата до сендвича.

Што се тиче нутритивних предности, конзервирана туњевина их има много. Ипак, веома је важно не претјерати са њеном конзумацијом, јер превише туњевине може довести до тровања живом. 

Ево неколико ствари које треба да знате о томе шта се дешава вашем тијелу ако редовно једете ову богату и разноврсну храну.


Додавање протеина вашој исхрани може бити од користи јер ћете продужити осјећај ситости и, на крају, конзумирати мање калорија. Конзервирана туњевина ради управо тако. Према УСДА, једна конзерва туњевине у уљу садржи 46,6 грама протеина, док једна конзерва туне упаковане у воду садржи 31,7 грама протеина. С обзиром на чињеницу да би требало да уносите 0,36 грама протеина по килограму тјелесне тежине, само једна конзерва туњевине могла би да вам обезбједи већину, ако не и цијелокупну дневну дозу протеина.Предности конзумирања конзервиране туњевине су значајне, чак и пре него што узмете у обзир хранљиве вредности. 
Што се тиче нутритивних предности, конзервирана туњевина их има много. Ипак, веома је важно не претерати са њеном конзумацијом, јер превише туњевине може довести до тровања живом. +

Захваљујући омега-3 масним киселинама које се налазе у конзервираној туњевини, ојачаћете свој мозак и функцију очију ако, на примјер, за ручак поједете сендвич од туњевине. Познато је да ДХА, омега-3 масна киселина, има својства која побољшавају памћење. Поред тога, има и ефекат смањења упале и елиминисања симптома сувих очију.

Ако једете туњевину у конзерви са додатком уља, могли бисте да добијете на тежини

Иако конзервирана туњевина са додатком уља има неке предности као што је више протеина и укуса у поређењу са конзервираном у сопственом соку, туњевина у уљу има више калорија и може довести до повећања тијелесне тежине.

Можда се осећате надувено

Један састојак који се налази у свим конзервама туњевине је натријум који, ако се конзумира у великим количинама, може довести до надимања. 

Могли бисте се живи отровати ако поједете превише туњевине

Конзервирана туњевина има знатно мање живе од свеже туњевине, што значи да је можете јести чешће. Пошто је жива неуротоксин, треба је избјегавати кад год је то могуће. Зато се држите уравнотежене и разноврсне исхране и једите туњевину умјерено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана