Трикови којима ћете спријечити исушивање и пуцање коже током хладних зимских дана

Klix.ba
Foto: Shutterstock

Иако кожа захтијева сталну хидратацију, током зимских мјесеци хладноћа може узроковати пуцање и исушивање због чега је потребна додатна њега.

У наставку доносимо неколико савјета који ће унаприједити вашу рутину његе коже током хладнијих дана.

Хидратантна крема је битан дио сваке рутине његе коже током цијеле године, али хладан, сухи зимски ваздух само повећава вјероватноћу да ваша кожа дехидрира, па је наношење крема и лосиона посебно важно када температура падне.

За особе са упалним стањима коже као што су екцем и псоријаза, промјена годишњих доба такође може изазвати нападе.

Било да вам је кожа црвена или само суша него иначе, ево неколико једноставних начина да унаприједите своју свакодневну рутину његе коже за зиму.

Оперите лице млаком водом и благим средством за чишћење.

Чак и ако желите да перете лице водом и сапуном, то би могло значити исушивање ваше коже, због чега се препоручују намјенска блага средства за чишћење коже.

Такође, иако може бити примамљиво загријати се у врућој води, висока температура може урушити природну заштитну баријеру ваше коже.

Оштрији производи, попут тоника или других производа на бази алкохола, могу уклонити природна уља коже и узроковати сухоћу.

Нанесите хидратантну крему док је кожа још влажна.

Како би спријечили исушивање коже након туширања, дерматолози предлажу наношење дебелог слоја хидратантне креме након њежног сушења коже. Ово помаже да се влага задржи у кожи.

Кључ за хидратацију коже склоне акнама је одабир гела или креме на бази воде. Док већина производа на бази уља сједи на површини коже и потенцијално може блокирати ваше поре, хидратантна крема на бази воде ће се "стопити у кожу" без да сјаји. Људи са природно сувом кожом могу толерисати тежу маст или крему.

Потражите састојке за задржавање влаге.

Без обзира на тип коже, приликом одабира хидратантног производа треба тражити хијалуронску киселину и церамиде. Хијалуронска киселина ће увући влагу, а церамиди помажу да се она учврсти у кожи.

Влажење церамидима је посебно важно за особе тамније пути јер имају нижи ниво природног љепила коже. Церамиди обнављају ту заштитну баријеру и помажу кожи да задржи друге битне састојке, тако да се обојени људи могу наћи склонији исушивању.

Поновите хидратацију.

Након наношења хидратантне креме ујутру, требате "слушати своју кожу" и поново наносити по потреби.

Људима је потребан различит ниво хидратације, тако да нема смисла постављати посебан план за хидратацију пет пута дневно ако ваша кожа то не тражи. Перутање, црвенило и друге промјене боје могу сигнализирати да је ваша кожа "жедна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана