Трикови како да се лакше разбудите

ГС
Трикови како да се лакше разбудите

Дани када сунчева свјетлост продире кроз наше прозоре сваког јутра прије него што нам се огласи аларм су иза нас. Устајање из кревета је све теже, а прави разлог крије се у природи. Стога, није лоше познавати и неке трикове који ће вам помоћи да се брже разбудите.

Према ријечима психологиње Су Пикок прави разлог због којег се ујутро мучите са устајањем из кревета је тај што ваше тијело још увијек мисли да је ноћ.

Притом ако одгодите аларам више пута заредом и ваше тијело ће бити збуњено. Пикок к наводи да бисте могли осјетити промјену времена и на своју концентрацију те расположење током дана.

"Смањење природног свјетла може утицати на наше когнитивно функционирање, а смањена разина будности и концентрације током дана уобичајене су притужбе када вечери раније падне мрак", објаснила је.

Будући да сунце сваким даном све раније залази, могли бисте примијетити да се осјећате поспаније током тамнијих вечери. То је зато што ваше тијело раније отпушта мелатонин - хормон који потиче сан.

Зато, како би вам било једноставније устати из кревета и покренути се најбоље би било да током дана проводите више времена на природном свјетлу.

Такође, важно је да регулишете свој распоред спавања тако што ћете ићи на спавање и будити су исто вријеме. Важно је да се приликом буђења одмах покренете, а додатна физичка активност као вјежбање може учинити чуда.

Поред тога, психологиња Пеацоцк наводи да у своју свакодневну рутину убацимо ритуал опуштања што укључује читање књиге, топла купка или вјежбе дисања. Она истиче и да се побринете да у вашој спаваћој соби буде што мање ствари које би вас ометале, преноси РТЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана