Трик који ће вас расхладити за само минут

Г.С.
Трик који ће вас расхладити за само минут

Јул је са собом, очекивано, донио високе температуре, а ако је судити према ономе што смо досад видјели, љето ће бити вруће, али стварно вруће.

Иако ће многи, упркос свим”потешкоћама” које носи плус 38 степена Целзијуса, увијек дати предност сунцу и високим температурама, пред угоднијим температурама у комбинацији с кишом, битно је не заборавити расхладити се - и знати како се расхладити.

Топлиотни удар нешто је што морамо озбиљно схватити. Кад тијело произведе превише топлине или упије превише врућине, може доћи до озбиљних посљедица. Зато је битно знати расхладити се. Проблеми топлотног удара и сунчанице могу да се препознају, али и избјегну на вријеме уколико припремимо наш организам на ове климатске услове.

Постоје бројни трикови и савјети који су ту да нам олакшају живот на високим температурама, а један од њих је стављање хладног притиска на одређене “вруће” тачке на тијелу.

Овај користан трик брзо дјелује и спашава на плус 40 степени Целзијуса. За стављање притиска користите лед или расхлађену боцу воде и осјетићете олакшање. Тачке на које требате стављати притисак, односно наслонити хладне предмете су:

глежњеви

иза кољена

зглобови

мјесто савијања лакта

врат

сљепоочнице

Зашто су те тачке најбоља мјеста за брзо хлађење?

Када су у питању врат и зглобови, ради се о мјестима која су пулсне тачке, односно подручја на којима можете осјетити пулс јер су вене близу површине коже. Будући да су тако близу, када их ставите у контакт с нечим хладним баш због те близине брже се спушта температура.

Међутим, врат и зглобови нису једине пулсне тачке на тијелу (иако су вјеројатно најучинковитије). И друга споменута мјеста такође спадају у ту категорију и из истог су разлога тачке притиска. Коју ћете тачку користити за расхлађивање у одређеном тренутку, зависи до ваше активности. Користите ону која је најприкладнија у одређеном тренутку.

На примјер, ако вјежбате, омотавање влажне траке око зглоба, лакта или врата једноставан је начин да се расхладите.

Ако се само “кувате” на каучу, можете ставити притисак на глежњеве, кољена и друге споменуте тачке. С обзиром на то да се не крећете, можете умотати коцкице леда у крпу.

Што се тиче времена - неки препоручују да се лед на поменуте тачке ставља по минуту, али договора у том питању нема. Ви у сваком случају радите оно што вам се чини угодно. Такође, пазите да притисак који стављате ипак није прехладан (лед, како је споменуто, омотајте у ручник или крпу).

Наравно, имајте на уму да то није коначно рјешење и стопостотни лијек за врућину, али је добродошла помоћ.  У наставку доносимо још  неколико савјета који ће вам помоћи да се расхладите на највећим врућинама.

1. Пијте пуно, пуно воде

Почињемо са савјетом који је толико пута изговорен и написан, али увијек је добро још једном поновити колико је вода важна. Хидратација је кључна када тијело покушава одржати здраву температуру. Знојење, иако понекад неугодно, такође је начин на који се тијело хлади.

Иако је готово свака текућина боља од никакве текућине, имајте на уму да ништа није добро као вода. Припазите и да не пијете превише кафе, она је диуретик и може имати дехидрирајући учинак.

2. Избјегавајте боравак на сунцу од 10 до 17 сати

Од 10 до 17 сати покушајте избјегавати боравак на сунцу, а посебно између 11 и 14 сати јер се ради о периоду када је највећа могућност за добивање опеклина од сунца.

Ограничавање изложености сунцу у споменутим периодима ограничиће и шансе за прегријавање. Ако током тог временског раздобља не можете избјећи боравак на сунцу, побрините се за заштиту и да ваша одјећа буде прикладна.

3. Прикладно се обуците

Носите широку, прозрачну одјећу од памука и обућу у којој вам се ноге неће знојити. Шешири су такође добар избор за љетне врућине и помоћи ће вам да се расхладите. Сунчане наочале заштитиће ваше очи од УВ зрака.

4. Једите љуту храну

Иако звучи нелогично, истинито је - љута храна заправо ће вам помоћи да се расхладите. Она појачава циркулацију крви и због тога се знојите, а како смо већ написали, знојење је процес којим се тијело хлади.

5. Једите ледене лизалице

Омиљени начин расхлађивања кад сте били дијете и сада вам може помоћи. Ништа се није промијенило и ледене лизалице могу вам помоћи да се освјежите. Можете их правити с лубеницом, шумским воћем, малинама...

Само одаберите омиљени састојак, припремите лизалице и бићете срећни што их имате у тренутку када се температура приближи 40 Целзијевих ступњева.

6. Направите смути

Ледене лизалице нису вам омиљене? Нема проблема, и хладни смути помоћи ће вам да се расхладите и одржати вас хидратизираним. Сигурно имате неку своју омиљену комбинацију, а лубеница је идеалан додатак у љетним мјесецима.

7. Једите више салате

Сигурно вам свакодневно паљење рерне није омиљена активност у љетним мјесецима. Иако нећете одустати од кухања, у најтоплијим данима покушајте се што чешће почастити хладном салатом умјесто нпр. хамбургером. Она ће вас освјежити и расхладити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана