Три зачина која убрзавају метаболизам и доприносе мршављењу

Б92
Foto: Илустрација

Овас је храњива, влакнима богата, цјеловита житарица која чини изврстан темељ за здрав доручак. Пружа дуготрајну енергију, помаже пробави и регулише ниво шећера у крви.

Додавање зачина овсеним пахуљицама не само да побољшава њихов укус, већ и доноси здравствене предности, посебно када је ријеч о подстицању метаболизма.

Одређени зачини имају термогена својства, што значи да могу помоћи да се повећа учинковитост сагоријевања масноћа у тијелу. Укључивање таквих зачина, који подстичу метаболизам, у јутарње овсене пахуљице може подржати регулацију тјелесне тежине и опште здравље, док оброку додају богатство укуса.

Дијететичарка Кетрин Гервакио издвојила је три таква зачина.

1. Мускатни орашчић
Мускатни орашчић садржи једињења попут миристицина, за које је познато да помажу пробави стимулирањем пробавних ензима. Побољшана пробава омогућује учинковитију разградњу хране, што потенцијално подржава метаболичке процесе.

"Мускатни орашчић може помоћи пробави и побољшати метаболизам масти. Његова есенцијална уља такође подстичу детоксикацију, што може допринијети здрављу метаболизма", открива дијететичарка за СхеФиндс.

2. Црни бибер
Црни бибер садржи пиперин, једињење које побољшава метаболичке перформансе повећањем способности тијела да сагорева калорије и масноће. Такође, подстиче апсорпцију храњивих материја из других намирница и зачина, попут куркумина из куркуме, додатно подстичући метаболизам.

"Садржи активно једињење пиперин који помаже да се побољша пробава и апсорпцију храњивих материја и да се потенцијално побољшава метаболизам масти", каже Гервакио.

3. Ђумбир
Додавање ђумбира овсеним пахуљицама може помоћи у подстицању метаболизма због термогених својстава ђумбира. Ђумбир садржи једињења попут гингерола и шогаола који доказано повећавају телесну температуру и подстичу сагоревање масноћа.

"Ови зачини доносе пуно укуса овсеним пахуљицама и пружају термогени учинак који може повисити телесну температуру и повећати потрошњу калорија. Такође подржавају пробаву и могу помоћи у разградњи масти", закључила је дијететичарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана