Три ствари које константно радите себи, а руше вам самопоуздање

Г.С.
Три ствари које константно радите себи, а руше вам самопоуздање

Самопоуздање је честа тема у савременом свијету, што је и логично ако имамо у виду да ова особина има круцијалан утјецај на наш приватни и пословни живот, односе са људима, успјехе и постигнућа.

Као што сама ријеч каже, самопоуздање је способност да се поуздамо у себе и властите квалитете и вриједности која нам помаже да се успјешно суочавамо са свакодневним изазовима које живот поставља пред нас.

Особе које га посједују не плаше се туђег мишљења, јавног наступа, критике од других, осуде, не страхују да ће бити понижене или одбачене. Усљед тога, осјећају се испуњено, спокојно, цјеловито, не теже да фасцинирају друге људе и нису у конфликту са собом. Вјерује се да се свака особа рађа самопоуздана, али да током одрастања и социјализације губи дио себе, своју аутентичност, а самим тим и самопоуздање.

Међутим, осим што нам током одрастања наши ауторитети, попут родитеља или педагога, по правилу несвјесно, руше самопоуздање, у зрелом добу то често радимо сами себи, а да тога нисмо ни свјесни. Зато вам у наставку откривамо три најчешће грешке које правите на свакодневном нивоу и тако рушите своје самопоуздање.

Константно критикујете себе

Колико често током дана критикујете сами себе? Послушајте свој унутрашњи глас и размислите о томе шта све говорите сами себи. Да ли бисте се дружили са особом која вам прича такве ствари? Ако вам кажемо да то што изговарате углавном и нису ваше ријечи, већ фразе које сте ко зна кад, ко зна гдје и ко зна од кога чули, вјерујемо да ће у вама зазвонити аларм који ће вас упозорити да би хитно требало да искоријените ову лошу навику. Зато када сљедећи пут почнете да критикујете себе, освијестите то и престаните. Реците свом унутрашњем критичару: „Ако не можеш да ме подржиш, шути." Идите и корак даље и запитајте се: „Шта би особа која има самопоуздање рекла себи у овој ситуацији?", а онда изговорите себи те реченице.

Не поредите се с другима

Поређење с другим људима један је од најсигурнијих начина да уништите своје самопоуздање. Тим прије што приликом поређења углавном поредите област свог живота у којој вам тренутно иде лоше са особом која у тој области у датом тренутку бриљира. Запамтите да је свако од нас индивидуа за себе, да има властити пут и немојте се никад поредити са другима. Особе које имају здраво самопоуздање не раде то јер су свјесне да њихова вриједност не зависи од успјеха других људи. Једина особа са којом би требало да се поредите сте ви сами. Стога је једино важно да се сваког дана трудите да будете бољи него што сте били јучер.

Одлагање обавеза

Осим што је константно одлагање обавеза лоша навика, она нам руши и самопоуздање. Ако често одлажете да обавите задатке које имате, временом ћете престати да се поуздате у себе. Уосталом, како особа која не испуњава своје обавезе може да вјерује себи и да сама себи буде најјачи ослонац? Да бисте избјегли овај сценариј, будите реални када правите дневне, седмичне или мјесечне планове, а онда урадите оно што сте зацртали. На тај начи, почет ћете све више да вјерујете себи и да стјечете самопоуздање. Самим тим ћете се другачије понашати и иступати, а тада ће и други почети другачије да гледају на вас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана