Три симптома несанице као знак упозорења

Mirror
Foto: Ilustracija

Неки људи теже заспу од других. Потешкоће са сном нису увијек озбиљне, али ево три знака који би могли упозоравати на озбиљније проблеме.

Наше навике спавања могу се приписати различитим чиниоцима начина живота, укључујући повећану конзумацију кафе или свакодневне стресне ситуације.

Један стручњак за спавање открио је три симптома на која требате пазити у својим навикама спавања, а који могу бити знакови да требате консултовати доктора.

Чести проблеми са спавањем
Према стручњаку за спавање докторицом Дејзи Меј, колико дуго спавате може бити проблем.

Иако сви имамо ноћи када нам је тешко заспати због ствари као што су бука око нас, топло вријеме или само претјерано размишљање, ако се то догађа пречесто, можда би било вриједно истражити.

"Ако установите да сте стварно тешко заспали или имате такве проблеме током четири седмици или више, тада је вријеме да добијете додатну помоћ од свог доктора, који вам може савјетовати најбоље праксе или можда чак упутити вас негдје другдје," Објаснила је.

Умор током дана
Свима нам је потребна минимална количина сна како бисмо исправно функционисали сваки дан. Већина одраслих треба седам до девет сати квалитетног сна сваке ноћи.

Дакле, ако примијетите да сте прекомјерно уморни током дана, не можете се концентрисати током дана и осјећате се без енергије, мрзовољни и раздражљиви, то су знакови да не спавате довољно.

"Добар ноћни сан кључан је за спрјечавање гојазности, губитка памћења и срчаних болести, стога је најбоље то средити," објашњава Др Дејзи Меј. 

Никакав трик или промјена начина живота не помажу
Када се боримо са спавањем, од људи и с интернета често добијамо мноштво савјета о томе како превладати несаницу.

Велике су шансе да ћете и ви испробати већину, ако не и све ове трикове.

Покушали сте све, од мијењања јастука и мадраца до смањења кофеина и алкохола, држања телефона подаље прије спавања, па чак и биљних лијекова и бројања оваца. И даље није имао среће заспати.

"Ако се осјећате као да сте испробали посљедњи трик и никако не можете учинити ништа друго да бисте лакше заспали, идите свом доктору," казала је докторица Меј.

Прије него што се посавјетујете с љекаром о свом проблему спавања, провјерите јесте ли прикупили што више информација о својим обрасцима спавања.

Покушајте водити дневник спавања. Забиљежите евентуално дријемање, вријеме буђења ујутро и навече и вријеме када сваке вечери идете спавати.

Можете додати друге појединости као што је колико кафа пијете дневно, шта сте јели за вечеру и све што би вас могло стресирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана