Три природне методе за одбрану од комараца: Јефтино и здраво

ГС
Три природне методе за одбрану од комараца: Јефтино и здраво

Стигло је љето, љетње врућине, а с њима и дуги, топли дани испуњени сунцем и авантурама на отвореном. Нажалост, да не би све било идеално, ту су досадни - комарци. Мали напасници врло лако могу упропастити љетње вечери на отвореном својим досадним зујањем и неугодним убодима, а свако љето исто питање - како их се ријешити?

Уз све добро познате савјете и методе, доносимо вам три начина како се одбранити од њих, а можете их пронаћи у кухињском ормарићу, или, још лакше, у природи.

Биље: Мента или минт и лаванда

Минт може бити користан у заштити од комараца. Такође, делотворан је против буба и других инсеката. Препорука је да се мента држи у просторијама у којима често боравите.

Етерично уље лаванде може да се разреди са базним уљима, као што је бадемово уље и нанети на кожу. Ако имате дифузор, неколико капи лавандиног уља можете додати у дестиловану воду како бисте се заштитили од комараца.

Цитронела

Цитронела је већ дуго позната као биљка која учинковито одбија досадне инсекте. Етерично уље цитронеле може се набавити у разним дрогеријама. Такође сами можете направити смесу. Помешајте 10 мл етеричног уља са 90 мл алкохола од 70 процената.

Течност ставите у распршивач и попрскајте по просторији. Друга могућност је додати неколико капи етеричног уља у хидрататнту крему или природно уље које имате код куће и нанети на критичне делове тела.

Црна кафа

Талог кафе скупљајте и ставите у алуминијумску фолију. Држите га на тамном месту у кући док се потпуно не осуши. У просторији у којој боравите, запалите осушени талог упаљачем. Потом ће он лагано изгарати, а комарци ће се држати на сигурној удаљености.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана