Три најчешћа разлога зашто имате бијеле мрље на ноктима

GS
Три најчешћа разлога зашто имате бијеле мрље на ноктима

Промјене боје, ломљивост или задебљања ноктију на ногама и рукама могу да буду знак да се у вашем тијелу нешто догађа, углавном безопасно и рјешиво.

Међутим, промене на ноктима могу да буду и знак нечег озбиљнијег, али су ти случајеви прилично ријетки.

Гљивице (онихомикоза)
Како наводи клиника Мејо, гљивице на ноктима обично почињу као бијела или жута мрља испод врха нокта. Иако су гљивичне инфекције ноктију на ногама ријетко разлог за забринутост када је у питању наше цјелокупно здравље, ријетко нестају ако се не лијече.

Инфекција кандидом
Иако се обично налази у ноктима људи који често држе руке у води, ова гљивица може да се нађе и у ноктима на ногама, нарочито ако су вам стопала често у води.

Као и код других стања која доводе до појаве свијетлих мрља на ноктима, инфекција цандидом доводи до тога да нокти постану блиједи и склони ломљењу. Кожа око зараженог нокта најчешће добија црвенкасту боју.

Псоријаза
Псоријаза ноктију је уобичајено упално стање. Здрави нокти су глатки, али код псоријазе нокти на ногама су дебљи, а површина им је прекривена ситним удубљењима. Нокат може да почне да се ломи, али и одваја од прста.

За благе случајеве ваш љекар може да препише топикалну примјену витамина Д, ретиноида (витамина А), кортизонских крема или ињекција кортизона испод захваћених ноктију. Фототерапија (лијечење ултраљубичастим свјетлом) такође може да помогне.

Разлог за бијеле мрље на ноктима може да буде и стари лак за нокте.

Ако се лак за нокте остави предуго на ноктима или ако често користите средство за уклањање лака за нокте, они могу да дехидрирају, што доводи до кератинских гранула. Ове грануле изгледају као трагови креде на површини нокта, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана