Три мита у вези с расхлађивањем током изразито топлих дана: Стручњаци их разоткривају

Г.С.
Три мита у вези с расхлађивањем током изразито топлих дана: Стручњаци их разоткривају

Можемо рећи да је љето званично почело. Температуре расту, ваздух постаје загушљив, а то умије отежати спавање.

 

Многи људи тада потежу за "бапским причама" о расхлађивању, митовима који се преносе са кољена на кољено, а не морају нужно бити тачни.

Спавање без одјеће изгледа као најлакши и најбржи начин да спустите тјелесну температуру након сунчаног и топлог дана. Али, ово није нужно случај.

- Зној се скупља на тијелу и остаје тамо када немамо одјећу. Иако вам наго тијело може помоћи да се осјећате удобније током врућине, ношење лагане спаваћице направљене од тканина која пропушта зрак помаже да се зној са тијела повуче и чини да се осјећате много хладније и удобније - истиче др. Абис Канани.

Дакле, одјећа направљена од природних тканина попут памука или лана је идеална, јер је прозрачна и упија.

Има ли вас који мислите да ће вас испијање чаја или кафе по врућем времену охладити? Нажалост, нисте у праву.

- Један од митова који се често појављује јесте да су топли напици бољи за расхлађивање од хладних. Мислим да докази показују да то заправо и није важно, све док сте хидрирани, ваша пића могу бити топла или хладна, нема разлике - говори др. Канани.

Хидратација је од виталног значаја за одржавање хладноће на високим температурама, стога је важан само унос воде, а избјегавање кафе и алкохолних пића јер они потичу дехидратацију.

Крема за сунчање се наноси само док сунце сија

Још једна уобичајена заблуда је мишљење да не можете изгорјети када је напољу облачно. То није тачно јер облаци не блокирају све УВ зраке.

- Многи људи мисле да, када је крема за сунчање водоотпорна, то значи да не морају поново да је наносе након пливања или знојења. Требало би је поново нанијети одмах након што сте били у води, када сте се осушили пешкиром или ознојили. Опекотине од сунца су нешто на шта треба пазити. То је заиста често чак и када сунце не дјелује јако и заправо може бити веома озбиљно и краткорочно, али и на дужи рок, због ризика од рака коже - наводи др. Канани, а преноси "Daily Mail ".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана