Требате ли попити чашу воде чим устанете

ГС
Foto: Илустрација

Испијање воде кључно је за здравље цијелог тијела.

Вода помаже вашем тијелу правилно функционирати регулисањем тјелесне температуре, подржавањем пробаве, смањењем оптерећења бубрега и јетре испирањем отпадних твари и оптимизирањем снаге мозга.

Чак и блага дехидрација може довести до симптома као што су главобоља, ошамућеност, раздражљивост, потешкоће с концентрацијом и умор, потврдила су истраживања.

"Вода чини око 60 посто наше тјелесне тежине и кључна је да би наше тијело функционисало", тврди дијететичарка Мишел Кардел.

Будући да је нужна, с водом се понекад претјерује. Круже многе гласине о чаробним моћима воде, а у посљедње вријеме једна од њих везана је и за то када треба пити воду. Неки појединци тврде да је испијање чаше воде прва ствар коју требамо направити након што устанемо. Сматрају да то побољшава здравље, помаже у губитку тежине и још много тога.

Одржавање хидрације током дана важно је за цјелокупно здравље, тако да унос воде раније у дану може помоћи да досегнете свој дневни циљ.

"Редовно пијење воде, почевши од јутра, може спријечити дехидрацију. Али не постоји чаробна количина воде која вам је потребна на почетку дана", тврди дијететичарка Мишел Кардел.

Боја вашег урина може бити показатељ колико воде ваше тијело треба. Ако је ваш урин блиједожут, вјеројатно пијете довољно воде, док тамножути може значити да требате повећати унос воде.

Испијање воде ујутро повећава осјећај ситости, једна је од тврдњи на које смо наишли на интернету. Према Кардел, то је мит.

"Упркос перцепцији да пијење воде може дати осјећај ситости и стога помоћи у мршављењу, нема довољно доказа који би повезали унос текућине с повећаним осјећајем ситости или губитком тежине", појаснила је.

Друга тврдња је да пијење воде ујутро може помоћи да сагорите више калорија током дана.

"Доступна истраживања не подупиру идеју да само пијење воде може повећати количину сагорјелих калорија", упозорила је Кардел.

Стручњакиње закључују да вријеме уноса воде није ни приближно важно колико испијање довољно воде током дана, преноси Klix.

"Равнотежа остаје једно од најважнијих начела правилне прехране. С премалим уносом воде постоји ризик од дехидрације, док с превеликим уносом воде можете доживјети хипонатремију и имати екстремно низак натриј у крви", поручила је Бремер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана