Треба ли прати зубе прије или послије прве шољице кафе?

Klix.ba
Foto: Илустрација

За све љубитеље кафе, јутарњи ритуали су нешто посебно.

Но, неопходно је мислити и на здравље зуба, а како би га сачували, битно је перете ли зубе прије или послије прве шољице.

Познато је да кафа може утицати на боју зуба, а њена киселост штети и зубној глеђи. Ипак, стоматолози савјетују како је зубе потребно прати прије самог испијања кафе, а ево и зашто.

"Прање зуба прије него попијете прву шољицу кафе уклања наслаге и спријечава накупљање мрља", говори докторица стоматологије Кристина Меинерс.

Иако сте можда увјерени да је прање зуба након испијања кафе сасвим логична и неопходна ствар, заправо је нешто што цијелу стиуацију чини гором.

"Уколико зубе држите чистима, мања је могућност да ће се на њих одразити штетни утицаји кафе", додаје Кристина

Тврди да прањем зуба након кафе само утрљавамо киселост у зубе, што их чини још осјетљивијим.

"Ако то учините с времена на вријеме, нема потребе за панику. Али, уколико то стално радите онда ћете истрошити зубну глеђ" додала је докторица Сиама Мухамад.

Уколико вам се чини незамислим да не оперете зубе након прве кафе, стоматолози савјетују да причекате бар пола сата прије него то учините.

"Пљувачка ће неутралисати киселост у устима, а ваша усна шупљина ће се за пола сата вратити у нормалу", изјављује докторица стоматологије и додаје да је прање зуба у том тренутку сасвим добра идеја.

Такође, препоручује се да узмете жвакаћу гуму без шећера како би се стимулисала производња пљувачке - природног заштитног фактора свачије усне шупљине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана