То што сте направили 10.000 корака није довољно: Научници утврдили шта продужава живот, а није број

ГС
Foto: Илустрација

Брзина којом ходате једнако је важна као и број корака које направите у једном дану, показало је ново истраживање у којем се подсјећа да се 10 000 корака дневно одавно повезује са смањеним ризиком од развоја деменције, срчаних болести, рака и од преурањене смрти.

“Наша је порука – ходајте брже”, рекао је коаутор истраживања др. Метју Ахмади.

Стручњаци су установили повезаност између пређених 9800 корака и 50 посто нижег ризика од развоја деменције.

Истраживање је показало да сваких 2000 пређених корака поступно смањује ризик од преурањене смрти за 8 до 11 посто. Сличне везе уочене су и у случајевима кардиоваскуларних болести и развоја рака, преноси Б92.

"Људи се чешће фокусирају на своје фитнес наруквице и апликације на телефону које им мере број корака, откуцаје срца… Но, притом ријетко размишљају о темпу којим ходају", рекао је један од аутора истраживања, Емануел Стаматакис.

Резултати студије објављени су у часописима "Jama Internal Medicine" и "Jama Neurology".

Закључак је донесен на темељу података прикупљених међу 78.500 одраслих особа у доби од 40 до 79 година, чије су здравствене навике праћене седам година.

"Дакле, досадашњи чврсти докази упућују на то да је 10.000 корака дневно одличан начин за одржавање доброг здравља, а бржи темпо ходања повезан је са додатним бенефитима", закључио је др Ахмади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана