Тихи срчани удар са озбиљним посљедицама: Симптоми које не смијете да занемарите

ГС
Foto: Илустрација

Срчани удари често имају класичан списак симптома: бол у грудима, кратак дах и осеćај притиска у грудима.

Али не увијек.

Али то не значи да можете да игноришете тихи срчани удар - медицински стручњаци кажу да је једнако опасно као и класичан срчани удар.

Студија из 2015. објављена у часопису Circulation од скоро 10.000 учесника упоредила је тихе срчане ударе и класичне срчане ударе и открила да тихи чине скоро половину свих срчаних удара.

Др Никол Вејнберг, кардиолог у Providence Saint John’s Health Center  каже да могу да постоје ситуације у којима људи немају симптоме, а доживе тихи срчани удар. Али често постоји неколико благих симптома које је тешко препознати.

То укључује умор, непријатан осећај у грудима, леђима или вилици и кратак дах, према Америчкој академији породичних љекара.

Традиционални срчани удар може да има сличне симптоме, али често укључује осјећај притиска или бола у грудима, рукама, врату, леђима и вилици.

Симптоми тихог срчаног удара се лако могу замијенити нечим другим, као што су пробавне сметње, тежак тренинг или чак зубобоља. И иако симптоми можда нису јаки, Вајнберг каже да је тихи срчани удар једнако озбиљан као и сваки други срчани удар.

Зашто су тихи срчани удари опасни?

Срчани удари, било да су у питању тихи или класични, настају када недовољно крви дотиче до срца. Тихи срчани удар једнако је опасан као и класични срчани удар и повећава вашу вјероватноћу за још један срчани удар, као и потенцијал за отказивање срца.

"Кључно је отворити што прије блокирану срчану артерију како не бисмо били у ситуацији да дође до смањеног протока крви и на крају стварања ожиљног ткива које би нарушило нечију способност да има нормалну функцију срца", каже др Вајнберг.

Док је студија објављена у часопису Circulation открила да су тихи срчани удари чешћи код мушкараца него код жена, такође је откривено да је већа вјероватноћа да жене могу да умру од једног таквог срчаног удара. Такође, истраживачи су открили да су тихи срчани удари чешћи код старијих особа са дијабетесом.

На примјер, у студији објављеној 2012. године у часопису Америчког медицинског удружења, 14 одсто од 337 учесника са дијабетесом доживело је тихи срчани удар у поређењу са 9 одсто исте популације која је имала класичан срчани удар.

Код класичног срчаног удара, љекари могу да препоруче третмане који укључују операцију, лијекове и прилагођавање начина живота. Тихи срчани удари су прилично забрињавајући: ако не знате да сте имали срчани удар, нећете искористити тактике лијечења и превенције.

Можда ћете схватити да сте имали срчани удар тек након што почнете да осјећате симптоме срчане инсуфицијенције, јер је тихи срчани удар оштетио срчане мишиће.

Како препознати знаке тихог срчаног удара?

Ако мислите да можда доживљавате симптоме срчаног удара, одмах позовите хитну помоћ. Али у већини случајева тихог срчаног удара, симптоми су толико благи или непостојећи да особа не би нужно помислила да позове хитну помоћ.

Често се дијагноза јавља током рутинског физичког прегледа или током посјете љекару подстакнута дуготрајним симптомима као што су умор, кратак дах и лоше варење.

Фактори ризика су исти за класичан срчани удар: породична историја срчаних удара, године старости, избор начина живота као што је пушење или недовољно вјежбање, гојазност и стања као што су висок крвни притисак, висок холестерол и дијабетес.

Када неко има срчани удар има јаке болове у грудима, печење и гушење, који трају од 10-20 минута, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана