Тестира се вакцина против рака плућа

Аваз
Тестира се вакцина против рака плућа

У 34 истраживачка центра у седам држава Европе почело је клиничко испитивање на пацијентима прве мРНА вакцине против рака плућа.

Истраживање ће обухватити 130 обољелих, у различитим стадијима ове опаке болести, пише британски „Guardian“.

У научним круговима очекују да вакцина БНТ116 компаније „BioNTech“ направи револуционаран искорак у лијечењу.  

Специјалиста пулмологије и алергологије проф. др. Зехра Диздаревић подсјећа да је рак плућа најсмртоноснији од свих облика рака. Процјењује се да годишње однесе 1,8 милиона живота у свијету.

- Док год ова ера пушења траје, рак плућа ће бити на првом мјесту. Можемо ми говорити и о раку дојке, простате и тако даље, али рак плућа доминира, и код жена и код мушкараца - каже проф. др. Диздаревић.

Стање респираторног система код грађана БиХ додатно је погоршано током пандемије коронавируса, која је открила још већи процент обољелих од рака плућа.

Зато би потврда ефикасности вакцине, која подстиче имунолошки систем да препозна и нападне ћелије рака, представљала огроман помак у свјетској медицини.

- Вакцине нису само превентивне, већ и куративне, као ова, која би се користила у лијечењу. Постојала је таргет терапија код рака, која подразумијева циљано давање лијека на ћелије - истиче проф. др. Диздаревић.

Велики значај

- Свакако да би оваква вакцина за лијечење рака плућа имала велики значај. Али ми смо некако срамежљиви, неповјерљиви или нас је страх вакцине, а да није било вакцина, питање је гдје бисмо били до сада - каже проф. др. Диздаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана