Тест од 20 секунди може много тога открити о здрављу

Г.С.
Тест од 20 секунди може много тога открити о здрављу

Утврђено је и да су особе с благим когнитивним оштећењима, нарочито оне с Алзхеимеровом болешћу, склоне нестабилности.

Због недостатка кисеоника и храњивих материја долази до оштећења и одумирања нервних ћелија.

Један тест од 20 секунди могао би много да открије о нечијем мозгу па чак и предвиди могући мождани удар.

Мождани удар је нагло настали неуролошки поремећај узрокован поремећајем циркулације у мозгу, што доводи до недовољног снабдијевања одређених дијелова мозга кисеоником и храњивим материјама.

Због недостатка кисеоника и храњивих материја долази до оштећења и одумирања нервних ћелија у захваћеним дијеловима мозга, што се манифестира оштећењем функција којима ти дијелови мозга управљају.

Људи који не могу да стоје на једној нози најмање 20 секунди имају већи ризик од можданог удара или оштећења мозга, потврдило је једно истаживање.

Истраживање које је објављено у часопису Stroke спроведено је на 1.400 испитаника, а сва мјерења обављена су док су испитаници стајали боси, с обје руке уз тијело.

Такође, утврђено је и да су особе с благим когнитивним оштећењима, нарочито оне с Алзхеимеровом болешћу, склоне нестабилности док стоје на једној нози.

- Утврдили смо и да око трећине особа с више од двије лезије у мозгу има проблема с равнотежом. Гледајући пацијенте са само једном лезијом на мозгу, 16 одсто њих имало је проблема с равнотежом - навели су.

Показује оштећење

У часопису посвећеном Алзхеимеровој болести наведено је да неравнотежа приликом стајања на једној нози предвиђа већу стопу когнитивног пада.

Лезија значи да мождано ткиво показује оштећење од повреде или болести, а узрокује широк распон симптома, укључујући слабост или поремећај чула.

Лезија на мозгу може да буде траг који је остао од неке трауме која вам се догодила у прошлости.

Карактеристичан изглед

Већина лезија на мозгу има карактеристичан изглед који може да помогне љекару у откривању узрока, а самим тим и будућем третману лијечења.

Додатни тестови су неопходни када је у питању лезија којој љекар не може да одреди узрок.

Оне су често узроковане инфекцијом, повредом, изложеношћу одређени хемикалијама, али и проблемима с радом имуног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана