Тешка гојазност у порасту

Агенције
Тешка гојазност у порасту

ВАШИНГТОН – Гојазност је висока у Сједињеним Америчким Државама, али је удио оних са тешком гојазношћу, посебно код жена, у порасту, показују подаци новог владиног истраживања.

Према подацима истраживања, у периоду између 2021. и 2023. године, у којем је учествовало око 6.000 људи, око 40 одсто је гојазно, а скоро сваки десети испитаник је пријавио тешку гојазност, објавио је амерички Центар за контролу и превенцију болести, преноси АП.

Жене су скоро двоструко више од мушкараца пријављивале тешку гојазност.

Чинило се да је укупна стопа гојазности опала у односу на анкету урађену у периоду између 2017. и 2020. године, али се промјена није сматрала статистички значајном – бројеви су довољно мали да постоји математичка шанса да се заиста нису смањили.

Ипак, најзначајнији су резултати који показују да се укупна стопа гојазности у САД није значајно промијенила у протеклих 10 година, чак и када је стопа тешке гојазности порасла са скоро осам одсто у истраживању 2013-2014. на скоро 10 одсто.

Сматра се да људи којима је индекс тјелесне масе (BMI) већи од 30 имају гојазност, а они са BMI од 40 или више имају тешку гојазност.

- Уочити повећање тешке гојазности је алармантно, јер је то ниво гојазности који је највише повезан са неким од највиших нивоа кардиоваскуларних болести и дијабетеса и лошим квалитетом живота, рекла је професорка глобалног здравља на Универзитету Емори, Солвег Кунингем, која је учествовала у истраживању.

Кунингем је рекла да није јасно зашто су стопе тешке гојазности у порасту нити зашто су биле веће међу женама.

Нова студија је такође открила да стопе гојазности варирају у зависности од образовања. Скоро 32 одсто људи са факултетском дипломом пријавило је да има гојазност, у поређењу са око 45 одсто оних са непотпуном средњом школом.

Све америчке државе и територије објавиле су стопе гојазности веће од 20 одсто.

У 23 државе, скоро свака трећа особа је гојазна, показали су подаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана