Ковчин: Технологијом мРНА користиће се за стварање персонализованих вакцина против рака

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Онколог Владимир Ковчин изјавио је данас да технологијом мРНА, која је развијена током развијања вакцине против ковида, ће се искористити да се направи персонализована врста вакцине против различитих врста карцинома.

Он је за Танјуг истакао да је поента да се том технологијом мРНА произведе лијек који ће бити специфичан за одређене туморе, за сваког пацијента понаособ, са циљем да се направи довољан број страних протеина неког тумора на који ће имунски систем човека да одреагује тако да се избори са обољењем.
Иако је директор Модерне најавио вакцине и против срчаних и аутоимуних обољење, Ковчин сматра да није реално да ће у наредних пет година постојати вакцина против свих болести јер јер технологија још нова, а оно што је непознато, како каже, јесте њена ефикасност и могућа нежељена дејства.
Напомиње да када се развија један лијек који би могао да буде пуштен у рутинску употребу и регистрован, најосновнија ствар је безбједност пацијента, за шта је потребно доста времена и клиничких истраживања, како би се доказало да ли она превазилази неки ризик од нежељених дејстава.
Ковчин је као непознато, што се на крају испоставило као тачно, истакао то да мРНА ипак улази у једро ћелије, што значи да се не могу у потпуности контролисати процеси који се дешавају у току синтезе протеина.
"Потребно је време да се то докаже, а иначе мРНА је нека врста програма, као компујтерски програм, који има задатак да нашим ћелијама да информацију које протеине треба да синтетише, односно, код вакцине за канцер, то су страни протеини које носи канцер од одређеног болесника, његов генски материјал на неки начин, да синтетише антигене у већој количини него што сам тумор има, да би подстакао имунски систем да реагује на те протеине и на тај начин да се бори против тумора код домаћина", објаснио је Ковчин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана