Технике које ће вам помоћи код анксиозности

Б92
Foto: Илустрација

Када сте анксиозни јављају се осјећања страха, панике, напетости и забринутости, док се на тјелесном плану јавља знојење, дрхтање, убрзано дисање, главобоља, напетост мишића.

Како би себи помогли да се бар мало осјећате боље, испробајте једну од ових техника које ће вам помоћи да се "приземљите" и ријешите напетости, савјетује психолошкиња Сузан Флечер.

Истегните се - Важно је да будете свјесни у ком стању је тијело када сте анксиозни, а свјесно истезање тијела ће помоћи да се ријешите тензија и напетости.

Вјежбајте визуализацију - Ако вам је тешко да перципирате одређене ствари, покушајте да користите машту како би се "премјестили" на неко друго мјесто. Замислите неку мирну локацију на којој сте увијек опуштени - тако ћете повратити фокус.

Помазите љубимца - Ако имате длакавог љубимца, повежите се с њим, јер они пружају осећај пријатности и повезаности, а то је велика помоћ ако ум и тијело морају да се смире.

Окупајте се хладном водом - Можда вам то интуиција не налаже, али хладан туш или само умивање хладном водом може вам помоћи да скренете мисли, али и побољшате расположење.

Слушајте омиљену пјесму - Ако никако не можете да скренете мисли с проблема, можда ће вам промена атмосфере у просторији помоћи, а томе може да послужи омиљена пјесма.

Када нападне анксиозност јављају се интензивне емоције које вас могу преплавити, па је потребно да знате да се фокусирате на нешто друго и то, наравно, може да буде изазовно.

Како бисте то успјели, пар пута дубоко удахните, бројите до 10 или се повуците на мирно мјесто како бисте кратко медитирали.

Плес уз омиљену музику помаже да се ријешите тензије у тијелу и побољшате расположење. Уколико не можете да осјетите тренутак, можда би могло да помогне нешто друго што би окупирало руке - оперите посуђе или обришите прашину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана