Тањи струк без дијете? Могуће је уз ове трикове

гс
Foto: илустрација

Ако сте примјетили да вам је стомак отечен, да се осјећате надуто, покушајте да уведете промјене у свакодневну рутину.

 Уз помоћ неколико трикова стомак ће вам брзо спласнути.

1. Укључите пробиотик

Једна од најважнијих ствари је да вам цревна флора буде здрава. У томе вам могу помоћи пробиотици. Наиме, када дође до поремећаја цријевне флоре и оне лоше бактерије надвалдају добре долази до бројних проблема, а један од њих може да буде и надувен стомак. Осим што су благотворни за пробаву, пробиотици имају и важну улогу у јачању имунитета.

2. Смањите унос соли

Унос превеликих количина соли у организам узрокује накупљање и задржавање воде у тијелу. Желите ли да смањите обим струка, али и других дијелова тијела, смањите количину соли у храни и убрзо ћете избацити вишак течности из организма, а ви ћете осјетити олакшање.

3. Избаците пиво и газиране сокове

Желите ли брзински мало да изравнате стомак, суздржите се од испијања хладног пива, али и газираних сокова - мјехурићи подстичу надутост, али не само они - већ и сам алкохол. Наиме, алкохол подстиче размножавање лоших бактерија у цријевима, а то ће резултирати стварањем надувеног стомака.

4. Немојте да једете отворених уста

Жвакање хране са отвореним устима подстиче гутање ваздуха, што ће узроковати надутост. Значи, док једете, суздржите се од разговора, већ сачекајте док не прогутате залогај па тек тада отворите уста.

5. Једите ананас

Једење ананаса доприноси бољој пробави и смирује пробавни тракт. Наиме, ананас је богат ензимом који разграђује бјеланчевине, убрзава метаболизам и смањује накупљање гасова у цријевима.

6. Укључите у исхрану ферментисану храну

Ферментирана храна је јако корисна за здравље цријева и правилну пробаву. Она подстиче размножаване добрих бактерија као што су бифидобактерије и лактобацили и тако ствара природне пробиотике.

Осим што помаже код смањивања стварања гасова, подстиче и стварање серотонина, хормона среће који се ствара у цријевима.

7. Исправите се

То је одличан, брзопотезни трик како да вам стомак дјелује равније. Нека правилно држање кичме постане дио ваше свакодневне рутине. У почетку се свјесно подсјећајте да се исправите док ходате, стојите или сједите, а касније ће вам то прећи у навику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана