СЗО: Убрзани напори за глобалну вакцинацију дјеце против богиња и дифтерије

Танјуг
СЗО: Убрзани напори за глобалну вакцинацију дјеце против богиња и дифтерије

ЖЕНЕВА- Напори да се широм света спроведе вакцинација дјеце против смртоносних болести као што су богиње и дифтерија почела је да се убрзава 2022. године након историјског застоја изазваног пандемијом ковида-19, показују најновији подаци који су данас објавиле Свјетска здравствена организација (СЗО) и Дечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ).

Убрзање вакцинације дјеце није уједначено, јер велике земље са нижим и средњим стандардом попут Индије и Индонезије статистички маскирају проблеме који постоје у многим мањим и сиромашнијим земљама, наводи се у извјештају, преноси Ројтерс.

У 2022. години, 20,5 милиона дјеце је пропустило једну или више обавезних вакцинација, што је мање него 2021. године када је дечије вакцинације пропустило 24,4 милиона малишана.

Подаци о вакцинисању дјеце против дифтерије, тетануса и великог кашља су објављени на основу истраживања спроведених у 183 земље.

На глобалном нивоу, стопа покривености дјеце вакцинама била је 86 одсто прије пандемије и 84 одсто током 2022. године.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да су бројке "охрабрујуће", али је нагласио да забринутост остаје због чињенице да су најрањивији остављени без заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана