СЗО разбија митове о корона вирусу

Танјуг
СЗО разбија митове о корона вирусу

ЖЕНЕВА - Свjетска здравствена организација (СЗО) објаснила је на страници Мyтх Бустерс, посвећеној разоткривању митова о корона вирусу, које су све инфромације о томе како се преноси и лијечи тај вирус нетачне и упозорила да поједине методе које се у јавности препоручују од када је почела пандемија опасне.

СЗО истиче да тренутно нема лијекова који имају дозволу за лијечење или превенцију ковида-19.

“Иако је у току испитивање неколико лијекова, тренутно нема доказа да хидроксихлорокин или било који други лијек може да излијечи или спријечи COVID-19. Злоупотреба хидроксихлорокина може изазвати озбиљне нежељене ефекте и болести, па чак и довести до смрти”, упозорава се на сајту.

Упозорава се и да прскање и уношење избијељивача или другог дезинфекционог средства у тело не штити од ковида-19, а може бити опасно.

 “Ни под којим условима не уносите изјбељивач или било које друго дезинфекционо средство у тијело. Те материје могу бити отровне ако се гутају и изазивају иритацију и оштећења коже и очију. Избијељивач и дезинфекцијско средство треба пажљиво користити само за дезинфекцију површина”, стоји на сајту.

Исто се односи и на испијање метанола и етанола.

“Метанол, етанол и избијељивач су отрови. Њихово пијење може довести до инвалидитета и смрти. Они неће убити вирус у вашем тијелу, а оштетиће ваше унутрашње органе”, истиче СЗО.

Даље се негира тврдња да вируси могу да се шире радио таласима или мобилним мрежама и подсјећа да се ковид-19 шири у многим земљама које немају 5Г технологију.

Према писању СЗО, лажна је и информација о томе да излагање сунцу или температурама већим од 25 степени спријечава обољевање од корона вируса.

Подсјећа се да су и земље у којима преовладава топло вријеме пријавиле случајеве корона вируса.

На сајту се одбацује и теорија да кућне муве преносе корона вирус.

“Вирус који изазива ковид-19 шири се прије свега капљицама насталим када инфицирана особа кашља, кија или говори”, објашњава СЗО.

Указују се и на то да додавање бибера и љутих паприка у храну не спријечава и не лијечи ковд-19.

“Најбољи начин да се заштитите од новог корона вируса јесте да се држите најмање метар од других и да често и темељно перете руке”, истиче СЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана