Сврби вас кожа послије туширања? Ево гдје гријешите

ГС
Foto: Илустрација

Шта узрокује свраб коже након туширања?

Компромитована кожна баријера доводи до суве, надражене коже која сврби. Када ваша баријера ослаби, ваша кожа није у стању обављати своје двије основне функције, а то су, да заустави испаравање воде из коже и спријечити да алергени улазе унутра.

1. Користите превише агресивна средства

Кренућемо од једног од најчешћих криваца за свраб коже а то је сапун. Традиционални сапуни могу садржати сулфате, као и надражујуће парабене (конзервансе) и мирисе.

"Убачени мирис је један од најчешћих састојака који узрокује осјетљивост, натеченост, свраб и осип по кожи", објашњава дерматолог Лорета Киралдо

2. Вода је преврућа

Врућа вода такође има способност уклањања природних уља са коже, а када компромитујете ту уљану баријеру, ваша кожа реагује.

Осим тога врућа вода брже испарава, што значи да ће ваша кожа постати још више сува, ако је не навлажите одмах послије туширања.

3. Предуго се туширате

Такође треба да знате нешто о дугом туширању, поготову ако сте склони дуготрајним купкама. Што дуже кожу излажете врућој води, то ће вам се кожа више исушити. А ако живите у подручију гдје имате тврду воду, ту тек настаје свраб на кожи.

"Тврда вода може бити сува, а често излагање ваше коже, може погоршати та стања", каже Лорета дерматолог

4. Пречесто се туширате

То вас може изненадити, али није мудро туширати се сваки дан, посебно ако имате суву кожу. Наравно, то зависи од ваше околине и животним навикама. Дерматолог савјетује, да зими није потребно свакодневно туширање, посебно ако вам је кожа сува или вас сврби. Ако без туша ипак не можете, тада се накратко исперите млаком водом и прескочите сапун.

5. Користите надражујући детерџент за прање веша

За неке је више ријеч о пешкиру него о самом туширању, зависно од тога који прашак користите. Традиционална средства за прање могу садржати надражујуће састојке.

"Ти састојци, омекшивачи, детерџенти, конзерванси, јаки мириси, могу изазвати дерматитис на осјетљивој кожи", каже дерматолог.

6. Имате осјетљиву кожу

Због своје исушујуће природе, вода је уобичајени покретач осјетљивости стања коже. Према националном удружењу за екцеме, превише контакта са водом или неправилно купање заправо може изазвати иритацију. Поготову ако сте дуго под водом, а да је одмах послије тога не хидрирате кремом или уљем за тијело.

Дакле, ако ваш свраб не нестане, можда бисте требали посјетити дерматолога који ће вам помоћи да ријешите проблем, преноси Прва.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана