Свјетски дан здравља - заједно радити на побољшању квалитета живота

ГС
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА-Када говоримо о Свјетском дану здравља, тема разговора је очување здравља и наше планете.

Морамо да помажемо једни другима, да се заједно едукујемо и напредујемо, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, гостујући у Јутрањем програму РТРС-a.

Човјечанство се посљедњих деценија суочава са различитим изазовима, а посљедње двије године смо можда и највише увидјели огроман значај доступности здравствених служби.

Када је ријеч о измјени закона, Шеранић додаје да има ту још доста да се уради.

- Један од приједлога измјене закона, јесте да сваки запослени има један дан када може да уради превентиван преглед, а да не мора да узима неплаћено одсуство с посла - изјавио је Шеранић.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић истакао је да сви заједно морају бити активно укључени у бризи о здрављу.

- Највећи допринос медија у смислу помагања здравству јесте едукација људи, у чему ви имате  огромну моћ. Увјерили смо се на примјеру вируса корона, да сви заједно морамо сарађивати, помагати и једни од других учити - рекао је Шкрбић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Како Шкрбић најављује, данас у Тржном центру "Делта"  у Бањалуци од 14.00 часова, грађани могу да измјере шећер, крвни притисак, да се изважу, односно да провјере неке основне параметре.

- Треба да скренемо пажњу људима колико је шећер заправо штетан. Шећер је убица број један и сви треба да будемо опрезни - додаје Шкрбић.

Шкрбић наводи да је такође битна сарадња факултета са кључним актерима у здравству, као и помагање нашим стручним кадровима да имају жељу да остану у нашој земљи.

- Стручни кадрови не одлазе само из наше земље, а на нама је  да ти људи имају могућност да се врате овдје. Неки од наших најбољих студената су били у другим земљама, па се вратили у нашу, са више знања и искуства. Морамо направити могућност да сви могу да оду вани, да стекну познанства, стручност, пријатеље, сараднике, али да се и врате да би наш кадар био бољи и квалитетнији - рекао је Шкрбић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана