Сви је једемо за доручак, а прави хаос организму: Стручњаци упозоравају – што даље од ње

ГС
Сви је једемо за доручак, а прави хаос организму: Стручњаци упозоравају – што даље од ње

Доручак се одувијек сматра најважнијим оброком, док многи нутриционисти саветују да га никако не прескачемо. Међутим, веома је важно којим намирницама започињемо дан јер од тога важи каква ће нам енергија бити током дана.

Упркос чињеници да су кросасани и пецива многима омиљени избор за доручак, нутриционисти упозоравају да једноставни угљени хидрати и тешка протеинска храна доводе до умора.

“Као резултат, човек долази на посао већ уморан, а пред њим је осам сати рада. Пржено месо је богато протеинима, али таква храна није погодна за доручак. Чињеница је да је потребно много времена за варење, због чега се организам измори", објаснила је нутриционисткиња Анђелика Дувал.

"Није мали број оних који дан започињу кашом, што је добро ако не говоримо о инстант варијантама. Оне су препуне једноставних угљених хидрата који терају панкреас да активно ради и производи инсулин. Због тога што ниво шећера у крви прво нагло скочи, а затим брзо падне, осећамо умор", објаснила је докторка и истакла да треба јести житарице које се кувају, а не оне које се само преливају врелом водом.

"У таквим житарицама, угљени хидрати су сложени, не изазивају скокове шећера. Сама житарица се дуго вари, а осећај ситости ће до ручка сигурно потрајати" каже Анђелика и истиче да пецива нису погодна за доручак.

"Немојте наседати на рекламе у којима људи започињу јутро кроасаном и шољицом кафе. Разлог је исти – брзи угљени хидрати, који се не препоручују", тврди она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана