Све популарнији начин исхране повезан је с повећаним ризиком од срчаних болести

ГС
Све популарнији начин исхране повезан је с повећаним ризиком од срчаних болести

Повремени пост познат и као временски ограничена исхрана све је већи тренд у свијету. Неки га сматрају идеалном опцијом за губитак килограма, али ова метода и није баш најбоља опција за ваше здравље.

Неки облици повременог поста допуштају да једете све што сте намјеравали за тај дан, али у раздобљу од пет или осам сати, док други планови повременог поста имају посебне намирнице за сваки дан.

Заговорници повременог поста хвале се многим предностима, укључујући губитак тежине и смањеног нивоа инзулина. Када су нивои инзулина предуго високи, то повећава ризик од претилости, дијабетеса типа 2 и болести срца.

Међутим, док повремени пост има краткорочне користи, нова студија представљена на научним предавањима америчког удружења за срце  сугерише да повремени пост и није најбоља опција. Будући да је ријеч о студији која није објављена у научним часописима, истраживање још увијек није званично и служи више као препорука.

Ипак, важно је истакнути да су истраживачи испитали податке 20.000 Американаxа из Националног истраживања здравља и исхране од 2003. до 2018. године и упоредили их с подацима о људима који су умрли од 2003. до децембра 2019. из базе података Националног индекса смртности Центра за контролу и превенцију болести.

Просјечна доб судионика била је 49 година, а отприлике половина њих биле су жене. Праћени су у просјеку од осам година до чак 17 година. Анализа је открила да су људи који су слиједили образац јела сву своју храну током временског раздобља који је био краћи од осам сати дневно, имали 91 посто већи ризик од смрти због кардиоваскуларних болести.

Међу особама с постојећом кардиоваскуларном болешћу, раздобље повременог поста од осам до 10 сати дневно повезан је са 66 посто већим ризиком од смрти од срчаних болести или можданог удара.

Међутим, иако је студија идентификовала повезаност између повременог поста и кардиоваскуларних болести, то не значи да је временски ограничен начин исхране узроковао такорећи кардиоваскуларну смрт. Уз то, можда постоји објашњење за везу повременог гладовања и болести срца.

"Повремени пост сам по себи представља стрес за тијело, а у контексту нашег модерног живота који је већ испуњен хроничним емоционалним, физиолошким и околишним стресорима, повремени пост може учинити више штете него користи", навела је лијечница Jillian Greaves.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана