Свакодневно конзумирање овог напитка смањује ризик од можданог удара за 56 одсто

ГС
Foto: Илустрација

Свакодневно конзумирање било које врсте чаја, а посебно зеленог, може помоћи здрављу срца и смањити ризик од можданог удара и кардиоваскуларних болести за 56 одсто, резултати су истраживања објављеног у часопису European Journal of Preventive Cardiology.

Најбоља врста чаја за пиће је зелени чај, утврдили су стручњаци Кинеске академије медицинских наука, али свака шоља врућег чаја ће вам помоћи, пише Клиx.ба.

"Уобичајена конзумација чаја повезана је са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести и смрти од свих узрока", рекао је први аутор студије др Xинyан Wанг с Кинеске академије медицинских наука из Пекинга.

"Повољни ефекти на здравље су најснажнији за зелени чај и за оне који дуготрајно конзумирају чај", појаснио је.

Др Донгфенг Гу с Кинеске академије медицинских наука, додао је да су заштитни ефекти чаја били најизраженији међу групом која је конзистентно пила чај.

"Студије механизама сугеришу да се главна биоактивна једињења у чају, полифеноли, не складиште у телу дугорочно. Стога, често конзумирање чаја током дужег периода може бити неопходно за кардиопротективни ефекат", појаснио је.

Истраживање је пратило 100.902 особе без анамнезе срчаног удара, можданог удара или рака. Подељени су у две групе - људи који су пили чај три или више пута недељно и оне који имају мање од тога. Групе су проучаване око 7,3 године.

Утврђено је да ће 50-годишњи људи који редовно пију чај развити коронарну болест срца и мождани удар 1,41 годину касније и живети 1,26 година дуже од оних који никада или ретко пију чај.

У поређењу с онима који никада не пију чај, уобичајени конзументи чаја имали су 20 одсто мањи ризик од срчаних болести и можданог удара, затим 22 одсто мањи ризик од фаталних срчаних болести и можданог удара и 15 одсто смањен ризик од смрти од свих узрока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана