Свакодневна бука доводи до озбиљних срчаних и менталних проблема

Срна
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Свакодневна бука некада доводи до повећања крвног притиска и кардиоваскуларних проблема, дијабетеса, срчаног и можданог удара, упозоравају њемачки научници.

Бука аутомобила, прегласни сусједи, грађевински радови и друго, сав тај утицај свакодневне и дуготрајне изложености константној буци у властитом дому и изван њега у неким случајевима може да доведе до хроничних болести.
То се догађа због тога што бука аутоматски ставља тијело у стање приправности.
Притом, расте крвни притисак, а одмах се активирају и хормони стреса, наводе чланови њемачког Удружења за психосоматску медицину и медицинску психотерапију.
Дуготрајна изложеност буци, док боравимо у властитом дому, може проузроковати бројне тегобе менталног здравља, чак и деменцију и когнитивна оштећења код дјеце, али и дијабетес типа 2, срчани и мождани удар.
Према тренутним подацима, процјењује се да је бука из околине један од узрока појаве 48.000 нових случајева исхемијских болести срца годишње, као и 12.000 случајева преране смрти у земљама ЕУ.
Процјењује се да 6,5 милиона људи пати од високог степена хроничног поремећаја сна, а око 12.500 дјеце школског узраста пати од поремећаја у читању због буке коју стварају авиони.
Утицај буке на наше осјећаје и мисли или ометање мирног сан и тренутака опуштања може довести до исцрпљености и стреса, а дугорочно такво стање повећава развој депресије, објашњавају њемачки стручњаци.
Комбинација "онечишћења" градском буком, у комбинацији са прљавим ваздухом, може озбиљно да утиче на здравствено стање појединца.
Све то, на крају, подстиче развој упалних процеса у крви, који су у интеракцији са развојем депресије, преносе научни портали. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана