Свака пета особа доживи мождани удар – 10 фактора кључни за уочавање

ГС
Foto: Илустрација

Ових десет корака или фактора ризика важе и за друге хроничне незаразне болести као што су рак, дијабетес и кардиоваскуларне болести и могу се сматрати универзалним савјетом за здрав живот.

Мождани удар се може десити било коме, било када, било гдје. Свака четврта одрасла особа ће то доживјети. Међутим, готово сви мождани удари могу се спријечити превентивним мјерама. Први корак је да препознате и разумијете сопствене факторе ризика и заштитите се тако што ћете дјеловати на њих.

1. Висок крвни притисак – више од половине можданих удара је узроковано високим крвним притиском. Једноставним провјеравањем и контролом крвног притиска можемо значајно смањити ризик од можданог удара.

2. Вјежбање – придржавајући се препорука о минималној количини физичке активности – 30 минута умјерене активности пет пута недјељно – сопствени ризик можемо да смањимо за 25 одсто.

3. Масти – прекомјерна тјелесна тежина је узрок сваког петог можданог удара. Људи са прекомјерном тежином имају 22 одсто већи ризик од можданог удара, док гојазни имају 64 одсто већи ризик!

4. Исхрана - смањењем соли, шећера и масти и повећањем уноса поврћа и воћа помажемо у одржавању одговарајуће тјелесне тежине, крвног притиска и холестерола, чиме значајно спречавамо настанак можданог удара.

5. Фибрилација артерија – неправилни, углавном пребрзи откуцаји срца представљају велики ризик за мождани удар ако се не лијече. Они су чешће фатални или доводе до тешких оштећења.

6. Пушење - више од десет случајева можданог удара повезано је са пушењем. Да бисте повећали шансе за успјешан прекид, корисно је потражити помоћ стручњака.

7. Алкохол – смањење уноса алкохола на две јединице дневно за мушкарце и једну јединицу за жене такође ће смањити ризик од можданог удара.

8. Холестерол - више од четвртине случајева можданог удара повезано је са високим нивоом "лошег" холестерола. Ниво холестерола се може контролисати исхраном, начином живота и лијековима.

9. Дијабетес – свака пета особа која доживи мождани удар је дијабетичар, а имају и смртоносније посљедице можданог удара у односу на општу популацију. Смањење ризика од дијабетеса и контрола гликемије такође ће смањити ризик од можданог удара.

10. Депресија и стрес – чак сваки шести мождани удар везан је за ментално здравље. Депресија и стрес повећавају ризик од мањих можданих удара, посебно код старијих људи, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана