Студија: Људима је зими потребно више сна

Танјуг
Студија: Људима је зими потребно више сна

ЛОНДОН- Ново истраживање сугерише да је људима, иако не хибернирају као поједине живориње, потребно више сна током хладнијих мјесеци у години.

Анализа људи који су били подвргнути студијама спавања показала је да људи зими спавају 30 минута дуже у РЕМ фази (брзо кретање очију) и да ће можда морати да прилагоде навике годишњем добу, преноси Гардијан.

У студији, тим научника је подвргао 292 пацијента студијама спавања под називом полисомнографија, а од њих су тражили да спавају природним путем у посебној лабораторији без будилника, како би могли да прате квалитет и врсту сна, као и дужину.

"Уопштено говорећи, друштва морају да прилагоде навике спавања, укључујући дужину и време годишњем добу, или да прилагоде школски и радни распоред сезонским потребама за спавањем", наводи се у студији објављеној у часопису "Фронтирс ин Неуросајенс".

Истраживачи кажу да ако се резултати студије могу реплицирати код људи са здравим сном, то би пружило доказ за потребу прилагођавања навика спавања годишњем добу, тако што ће се раније спавати у тамнијим и хладнијим мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана