Стручњаци за дуговјечност откривају пет навика које могу продужити живот

Г.С.
Стручњаци за дуговјечност откривају пет навика које могу продужити живот

Стручњакиње за дуговјечност подијелиле су како можемо постати "SuperAgers", скупина људи која дефинира одрасле особе старије од 80 година које имају капацитет памћења појединаца који су најмање три деценије млађи.

Како преноси HuffPost, стручњакиње су подијелиле пет главних навика које могу помоћи да што дуже живимо. Заправо су врло једноставне за увођење у свакодневицу.

- Многа истраживања показују да је свакодневно кретање тијела повезано и с дуговјечношћу и са здравим старењем - објашњава изванредна професорица геронтологије Џенифер Ејлшир .

Додаје да ту не мисли искључиво на тренинг која укључује одлазак у теретану, трчање или сличне активности, иако наравно добро утиечу на здравље. Под свакодневним кретањем мисли на активности попут вртларства, израде рукотворина или рада по кући.

Ходање се такође рачуна, а Ејлшир додаје да што је више могуће избјегавамо дуготрајно сједење током дана.

- Свима нам је мало тешко избјећи сједилачки начин живота јер већина нас ради за рачуналом - објашњава и додаје да у слободно вријеме требамо бити што више физички активни током цијелог живота.

Укључивање у друштвене активности

Професорица објашњава да се људи који "добро старе" редовно друже с људима, било да проводе вријеме с породицом или пријатељима, волонтирају или проводе вријеме на послу с колегама. Више истраживања показало је да људи с развијеним и јаким друштвеним везама живе дуже те имају боље когнитивно и физичко здравље, преноси HuffPost.

Учините што можете како бисте смањили стрес

Између посла, здравствених и породичних проблема, живот је често врло стресан. Но, одржавање ума и тијела у доброј форми значи смањивање непотребног стреса под сваку цијену.

Ејлшир је објаснила да су многи СуперАгерси, који су учествовали у истраживањима, открили да су избјегавали бити под стресом у многим ситуацијама које су могли контролисати. "Невјероватно ми је да су барем избјегли стрес у оној мјери у којој су могли, нису си сами стварали стрес."

Изазовите свој мозак

Како објашњава Ејлшир, когнитивна стимулација је такође важна за здраво старење, а постоји више начина на које можете изазвати ум како старите. "Никад нисте престари да научите нови језик, нови начин руковања инструментом или да радите нешто што вам представља прави когнитивни или ментални изазов", објашњава она.

Када се све сагледа на крају, Ејлшир истиче да су здрави стари људи "они који раде ствари које их чине сретнима и испуњенима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана