Стручњаци упозоравају које ствари не бисте смјели користити током туширања

Г.С.
Стручњаци упозоравају које ствари не бисте смјели користити током туширања

Већина људи у просјеку се тушира једном дневно, а најновија истраживања показала су како је идеалан размак између туширања два дана, како би се одржала природна равнотежа и влажност коже.

Но, стручњаци исто тако упозоравају на ствари које већина људи користи током туширања, а заправо могу бити врло штетне те их је боље избјегавати. Како наводе стручњаци, неки предмети или препарати код туширања могу направити више штете него користи. Ево о којим се стварима ради.

Тврди сапун

Без обзира на то гдје и како одлажете сапун, то је вјеројатно један од ријетких производа које ће већина људи користити сваки пут кад се тушира. Уосталом, смисао купања је очистити се. Али ако користите тврди сапун, то би могло створити проблем јер његово кориштење, упозоравају стручњаци, и није толико безазлено као што на први поглед изгледа.

'Уопштено, сапуни су врло груби за кожу због високог пХ и натријевог сулфата који садрже. Такав сапун скида природна уља с тијела, остављајући кожу чистом, али самим тиме изнимно сувом. Управо би људи са сухом и осјетљивом кожом требали двапут размислити о њиховој употреби.

'Осим што исушују кожу, тврди сапуни могу на себи садржавати бактерије, вирусе и гљивице које узрокују болести. Зато представљају опасност када се ненамјерно оставе на поду купатила и могу узроковати несреће.

Уљни производи за његу

Баш као што је рутина туширања сваке особе другачија, тако су и врсте производа које притом користе разнолике. Неки се одлучују за одређене врсте пилинга, док се други разбацују посебним шампонима и регенераторима. Ако желите избјећи опасности које утјечу на хигијену, стручњаци кажу да бисте се требали клонити одређених производа који могу створити здравствене проблеме.

Најбоље је избјегавати кориштење уљних производа под тушем. Наиме, производ се може случајно пролити по поду туш кабине или плочицама у купаоници, чинећи их склискима и тако повећавајући шансе да се посклизнете. Чак и ако сами себе сматрате врло опрезном особом, исплати ли се потенцијално створити опасност од пада и ломова? Боље бити сигуран.

Спужве за чишћење тијела

Када се ради о осјећају чистоће, пилинг спужвом за тијело многима је омиљени дио туширања јер оставља кожу свиленкасто глатком. Међутим, спужве такођер могу брзо постати прилично непријатан дио вашег искуства туширања.

Плијесан се подједнако може задржати у спужвама, као и мртве станице коже и остаци прљавштине и уља које рибањем скидамо с тијела. То може узроковати инфекцију ако перете отворену посјекотину, заробити бактерије у вашим порама и спријечити вас да се учинковито очистите од нечистоћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана