Стручњаци препоручују када узимати, а каде не узимати јогурт

Независне
Foto: pixabay

Колико су млијечни производи важни за функционисање нашег организма, добро је познато. Али колико год имали позитивна дејства на наше тијело, јогурт и неке млијечне прерађевине не би требало никако узимати у одређеним ситуацијама.

Ферментисани млијечни производи имају вишеструку корист по здравље - нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите цријева од паразита итд. јер су богати протеинима, калцијумом (који јача коштано ткиво) и бифидобактеријама. Бифидобактерије се везују за зид цријева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса, пише магазинновости.рс.

Али да би ваш организам заиста имао користи, морате знати када би било најпожељније конзумирати их и када не би.

Управо ове намирнице представљају главни извор амино-киселина и протеина неопходних за ефикасно функционисање организма. За разлику од млијека, тијело их апсорбује много брже јер су њихови протеински ланци много краћи. Међутим, колико ће заиста бити корисне по ваш организам зависи и од времена када их конзумирате, тврде стручњаци.

Кисели млијечни производи нормализују цријевну микрофлору захваљујући такозваним бифидобактеријама, којима су прилично богати. Ове бактерије називамо и пробиотицима. Да бисте добили максималну корист од бифидобактерија, веома је важно да ферментисане млијечне производе узимате на празан стомак, истичу нутриционисти.

Нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млијече производе узимате минимум сат и по након јела.

Иако нутриционисти савјетују да није пожељно јести било шта најмање два сата прије спавања, а како се не би оптеретио организам, ферментисани млијечни производи спадају у ону малобројну групу намирница које можете конзумирати током вечерњих сати, а да не пореметите и нарушите квалитет сна.

Дакле, павлаку, кефир, свјеж сир, кисело млијеко и јогурт могу се наћи на вашем менију за вечеру.

Многи стручњаци сматрају да би ове намирнице требало да конзумирате двије недјеље у континуитету како би вам се побољшао рад цријева.
Дневно се препоручује да унесете:

1-2 чаше кефира, јогурта и киселог млијека

100 г свјежег сира, павлаке (2,5 одсто масти).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана