Стручњаци открили: Ово је најбоља намирница против деменције

ГС
Foto: Илустрација

Деменција и сенилност су болести које се већином јављају код старијих људи.

Од болести која изазива проблеме са памћењем и другим когнитивним вјештинама, пати око 50 милиона људи, а приближно 10 милиона нових случајева се дијагностицира сваке године, кажу подаци Свјетске здравствене организације.

Добра вијест је да се уз промјене у исхрани може одгодити старење мозга, преноси Телеграф. Најважнија промјена коју можемо да урадимо јесте да у исхрану унесимо омега-3 масне киселине.

Мозак као и кожа, али и сви други органи, стари, а омега-3 масне киселине су најбољи нутријенти за здравље овог органа.

Према мишљењу стручњака, масна риба је најбоља храна за спријечавање губитка памћења. Лосос и харинга имају највише нивое омега-3 масних киселина међу природним намирницама.

Управо због тога стручњаци предлажу да их укључимо у своју исхрану за боље здравље мозга.

Наш мозак садржи пуно масних ћелија и многе од њих су направљене управо од омега-3 масних киселина. То значи да оне помажу у одржавању мозга изградњом нових ћелија, што је круцијално за когнитивно здравље, памћење и опће функционирање мозга.

Међутим, добробит омега-3 масних киселина не стаје само код мозга. Управо те врсте масти су повезане са смањењем ризика од срчаних болести, а помажу и у одржавању нивоа триглицерида и смањују симптоме артритиса, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана