Стручњаци објаснили коју храну и пиће треба избјегавати прије тренинга

GS
Foto: DMoose

За тренинг треба да имамо енергију и снагу и због тога прије вјежбања треба да избјегавамо неадекватне намирнице.

Најбоља ужина прије тренинга је комбинација угљених хидрата и протеина, а један од предлога је банана и мало путера од кикирикија са крекерима.

Одговарајућа храна и пиће и правилан оброк прије тренинга веома су важни јер због неадекватних намирница можемо да имамо проблеме као што су мучнина, грчеви у стомаку, подригивање, низак ниво шећера у крви, повраћање, надутост, дијареју.

Храна и пића која треба избјегавати прије тренинга

Прије тренинга свакако треба да заборавимо на поврће које изазива надимање (броколи, лук, пасуљ), брзу храну која је врло масна (хамбургер, помфрит), као и сладолед. Не треба да конзумирамо ни воће које узрокује гасове (крушке, јабуке и диње), али ни велике порције протеина и угљених хидрата, храну богату засићеним мастима, дијетним влакнима, тјестенину, пилетину, кифле са сиром, протеинске плочице…

Гранола или протеинске плочице

Ово може да нам се чини као добар залогај прије него што кренемо у теретану, али не постоји јасна дефиниција о томе шта они заиста јесу. Увек треба проверити, јер и једно и друго могу имати пуно шећера. Тијело ће све брзо сагорети и ништа нам неће остати,

Поврће богато влакнима

Нашем организму су потребна влакна, али не пре тренинга. Поврће као што је броколи, прокељ или карфиол тешко се вари што вежбање може учинити непријатним. Треба конзумирати поврће које је лакше, као што су добро куване шпаргле или кромпир.

Храна са високим садржајем масти

Нису све масти за нас лоше. Али храна која има пуно масти није добра ако намјеравамо да будемо активни. Црвено месо, рецимо, тјера организам да напорно ради да би масти претворио у енергију, што може да нас умори прије него што почнемо да вјежбамо.

Јогурт

Као и код протеинских плочица, треба водити рачуна о саставу. Неке врсте, на наше изненађење, могу бити богате шећером и мастима, који нису добри ако намјеравамо да идемо на тренинг.

Смутији

У теорији смутији су одлични за хидратацију и унос хранљивих материја у исто вријеме. Али у пракси, они могу да буду далеко од идеалних. Неки су препуни шећера и обезбјеђују само кратак налет енергије. А у зависности од тога шта садрже, један смути може имати чак 800 калорија.

Лан

Ово сјеме има све врсте потенцијалних здравствених користи – неки људи га користе да би покушали да ублаже затвор или снизе ниво холестерола. Међутим, лан има много влакана и масних киселина, који нису оно што нам је потребно прије тренинга. Дакле, када га уврстимо у своју исхрану, треба да обратимо пажњу када га конзумирамо.

Намирнице из ресторана брзе хране

Можда нам је примамљива, али брзу храну треба да прескочимо на путу до теретане. Шансе су да ћемо се осјећати непријатно сити, а маст и шећер у већини намирница брзе хране спријечиће нас да извучемо максимум из вежбања.

Енергетска пића

Као и смути, и ова пића могу да нам се чине као природно појачање прије тренинга. Међутим, она садрже много ствари које могу да нас чине нервозним и да повећају број откуцаја срца и крвни притисак. Зато је много боље да избегавамо енергетска пића, која су препуна шећера и кофеина.

Газирана пића

Ова пића садрже дупло већу дневну дозу шећера и кофеина. Обезбједиће нам налет енергије који брзо нестаје и пуно калорија, заједно са свим проблемима које кофеин може да изазове. Немају никакву нутритивну вриједност и нису добар избор за хидратацију.

Немојте бити гладни

Иако много тога није добро као ужина прије тренинга, није добро ни да на тренинг идемо празног стомака и гладни, чак и ако покушавамо да смршамо. Нашем тијелу потребно је гориво да бисмо били снажни, али му је потребно право гориво у право вријеме.

Шта да једемо прије тренинга

Стручњаци кажу да је прије тренинга најбоља ужина која је комбинација угљених хидрата (да нам даје гориво) и протеина (да наше тело буде спремно за изградњу и опоравак мишића). Неки од предлога су банана и мало путера од кикирикија са крекерима, шака орашастих плодова и сувог грожђа или тврдо кувано јаје, преноси еКлиника.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана